Детските рисунки – какво ни разкриват те?

Децата обичат да рисуват и започват да го правят от съвсем малки. Обикновено родителите приемат това занимание като забавление и запълване на свободното време, но истината е, че  чрез цветовете и рисунките децата изразяват себе си и могат да ни кажат много за това, което ги радва или тревожи.

Децата рисуват това, което им е познато и рисунката е изображение на тяхната емоционалност, интелигентност и на личността, която трябва да се покаже на останалите. Изборът на средствата за рисуване също не е случаен, както и размерът на листа. Решителните деца избират маркери и по-големи листи, а по-плахите предпочитат моливи и рисуват на по-малки по размер листи.

Какво ни казват децата с рисунките си и на кое да обръщаме внимание?

 

Цветовете

За да направите анализ на цветовата гама на детската рисунка не е необходимо непременно да имате магистърска степен по детската психология. Ако детето е заложило на ярки и топли цветове, то определено се чувства обичано и щастливо. Използването на мрачните тонове като сивото и особено черното издават неспокойствие и потиснат страх. Според експерти в областта, всеки цвят си има символно значение. Така например зеленият цвят означава спокойствие и независимост, червеният – сила и възбудимост, жълтият – позитивизъм и радост, сивият – дистанцираност, а черният  – неудовлетвореност и тъга. Броят на използваните цветове в детската рисунка също е от значение. Ярката и цветна картина свидетелства за хармония и емоционален баланс. Използването на 1-2 цвята е ясен знак за потиснатост и неудовлетвореност.

 

Големината на нарисуваните фигури.

Големината на нарисуваната фигура означава влиянието на човека и неговата значимост в живота на детето. Ако за детето фигурата на бащата е влиятелна и авторитарна, то тя в детската рисунка е изобразена по-голяма от всички останали. Експерти в областта на детската психология споделят, че децата изобразяват по-големи такива части на тялото, които са проблемни. Например ако детето е било шамаросвано, то е много вероятно ръката, която му е посягала да бъде нарисувана пропорционално по-голяма от останалата част на тялото. Детето се чувства най-привързано към човека на рисунката, чиято ръка е хванало. Също толкова важно е дали детето е нарисувало себе си твърде малко, защото това означава, че то се чувства неуверено. Ако пък липсва, означава, че се чувства излишно. Понякога краткотрайни преживявания могат да накарат детето да изключи от рисунката си някой член на семейството. Например: скарване с брат си или сестра си.

Животните

Животните в детската рисунка имат особено значение. Така например куче в рисунката означава преданост и верен приятел. Кучето или човекът, изобразен като куче е верен, не лъже и може да се разчита на него. Друг пример е лъвът. Считан освен за цар в животинските среди, той притежава и абсолютен авторитет. Така, че ако някой от родителите е нарисуван като лъв, трябва да се замисли дали не прекалява с авторитарния си стил на възпитание. Лисицата пък е лукава, хитра и лицемерна. В детското съзнание да притежаваш подобни качества е неприемливо и то стои далеч от такива хора. Детето изпитва страх от такива членове на семейството или приятелския кръг, които са представени като хищник – тигър, вълк, хиена. Хора, които са изобразявани като кокошки, патици или маймуни нямат никакъв авторитет за детето. В детските очи те са по-глуповати животни и само се перчат и фукат без покритие.

 

Символика в детската рисунка

Специалистите смятат, че има няколко често срещани символа в детската рисунка. Много от децата обичат да рисуват дома си. Къщата се счита за символ на семейството. Акцентът пада върху прозорците, които подсказват за контактност и отвореност на детето. Ако от комина на къщата излиза пушек това означава, че в семейството тържествува хармония и разбирателство.

Символ на майката в детската рисунка е слънцето, а на бащата – луната. Големите слънце и луна подсказват, че детето има силна емоционална връзка с родителите и се чувства подкрепяно и обичано.

Дървото показва как детето възприема себе си. Големите корени обикновено говорят за строго възпитание в семейството, а стъблото изразява чувствата на детето. Ако стъблото е прекалено голямо, спрямо другите части на дървото, това означава, че при детето надделяват чувствата над мислите. Творчески настроените деца рисуват дърветата с големи корони и много клони.

 

Leave a comment