Децата и зъболекарят

Има много хора, които изпитват истински ужас само при мисълта, че трябва да посетят зъболекаря. И това е така, защото имат болезнен спомен от детството си за бялата стая със зъболекарския стол по средата. Почти няма дете, което да не се бои от зъболекаря. В неговото съзнание това е една фигура с бяла престилка, държаща в ръката си машинка, която се поставя в устата и чиято задача е единствено и само да причинява болка.

Но може ли тази представа да избледнее? Какво е важно да направи всеки родител.

1. Подготовка от рано

Първото посещение при зъболекаря е препоръчително да се случи при навършени 3 годинки на детето, като след това е добре то да се преглежда на интервал 3-6 месеца. Именно затова психическата нагласа е от изключително значение. Важно е стоматологът да не бъде представен и възприеман като зъл и страшен. Още от преди това е добре да поговорите с детето и да му обясните какво го очаква в кабинета и какво представлява прегледът. Обяснете му как зъболекарят оправя болните зъбки, как е той е един прекрасен човек, като всички останали, който помага на децата да растат здрави и щастливи, а не да причинява болка.

2.Бъдете честни

Почти сигурно е, че детето ще ви попита дали боли. Не лъжете и бъдете откровени с него. Ако му кажете, че няма да боли и това не е вярно, рискувате то да спре да ви вярва. Как, обаче да кажете на детето си, че отивате на едно място, където ще му причиняват болка?

3.Разкажете приказка

Няма нужда да си измисляте своя история. Чук и Пук, например са приказни герои, които разболяват детските зъбчета и само вълшебните свойства на бръмчащата машинката могат да ги излекуват. Има много примери за такива приказки с илюстрации, които могат да бъдат от голяма полза – „На ти, Вранке, кокалче, дай ми желязно зъбче”, „Чук и Пук”, „Ох, Зъбчо”, „Горската аптека”. Всички те по един или друг начин пресъздават каква е ролята на стоматолога и колко важна е устната хигиена.

4.Направете демонстрация на стоматологичния преглед

 За да бъде детето подготвено за първото си посещение при стоматолога, направете едно предварително такова, което не включва преглед, а само запознаване с обстановката. Запишете час и заведете детето. Целта е то да види мястото, да се почувства сигурно и да види с очите си зъболекарят в нормална ситуация, без маска. Може да пробвате и вие да седнете на зъболекарския стол. Помолете зъболекаря да прегледа вашите зъби пред детето. Така то ще види, че няма нищо страшно и ще има доверие на този човек.

5.Не проявявайте прекомерна загриженост или пък насилие

 Всеки специалист си има различна техника на работа с деца. Може да попитате дали могат да ви пуснат в кабинета заедно с детето, но трябва да сте наясно с правилата от преди това. Не изпадайте в крайности. В никакъв случай не крещете, не посягайте и не заплашвайте детето. Не бива и да сте прекалено меки и при вида на сълзи в очите на детето ви, да се притичвате да ги бършете. Все пак не забравяйте, че то може да се глези нарочно, само, защото знае, че вие сте там.

6.Отделете специално внимание на устната хигиена

 Децата не обичат много да си мият зъбите и не осъзнават колко важна всъщност е устната хигиена. Можете, обаче, да превърнете миенето на зъби в забавна игра като поставите в банята малък пясъчен часовник, който отброява 2 минути и кажете на детето да мие зъбките докато времето не изтече. Купете му и четка за зъби с любимия му анимационен герой. Ще забележите как това „кошмарно“ действие се превръща в забавление.

Leave a comment