Как да развием скритите таланти на децата?

Всяко едно дете има различни възможности, интереси и скрити таланти. На родителите е възложена задачата да ги открият, развият и дообогатят. Може би у вас расте бъдещ лекар, писател или музикант? Това, че в семейството няма подобни таланти, не означава, че не може да се развият. Подобен е случаят с Шопен, който на 6-годишна възраст вече е композирал. За никого не е тайна, че е посещавал частни уроци по пиано и е учел и в музикално училище, именно за да може талантът да се доразвие.

Не винаги талантът е свързан с някакъв вид твоческо умение – като рисуване, пеене или писане. Таланти могат да бъдат набюдателността и забелязването на различни детайли или умението да се запомня бързо. За някои може да се стори странно, но това, че детето да не престава да говори, също е талант. Ако то измисля невероятни истории, бъбри непрекъснато, изразява се правилно и почти не прави никакви граматически грешки, то е много вероятно в бъдеще да стане добър оратор и да има професия на адвокат или журналист. Ако пък детето е сръчно и подрежда с бързина пъзели, конструктори или мозайки, означава, че има визуално-пространствено мислене и може би в бъдеще ще стане добър полицай, детектив или учен – изследовател. Ако постоянно чувате детето да използва думата „аз“ в изречения от типа на „Аз ще ти разкажа“, „Аз ще ти покажа как става“, „Аз ще кажа какви са правилата на играта“или „Аз съм наред“, то е много вероятно детето да има заложени лидерски качества, които ще му послужат добре занапред в живота. Тези деца един ден се превръщат в хора, които са много търсени и ценени в политиката, бизнеса и всякакви сфери, които изискват организационни и управленчески функции.

 

Но как да откриете сигналите, които показват, че детето има скрити таланти?

Обикновено най-ранните признаци за проява на таланта са около 2-3 годишна възраст на детето. Ето и на какво да наблегнете, за да ги откриете:

1. Наблюдавайте детето. Дали то има литературна дабра? Детето с литературен талант се научава да чете и пише от рано и то с удоволствие. То без проблем разказва истории пред познати или не до съвършена точност. Или пък има музикален талант? Детето с музикален талант си личи от бебе. Него го дразнят дрънкалките. То предпочита музиката, защото тя го успокоява. А защо не артистични заложби? Детето с артистични заложби е като магнит за околните. То успява да привлече вниманието на всеки, а тогава когато не му достигат думи, използва мимики и жестове.

2.Попитайте някой. Когато прекарвате доста време с децата си или те са непрекъснато пред очите ви, често не виждате малките сигнали, които те ви показват. Именно заради това, може да се допитате до някой друг от неговото обкръжение. Това може да бъде учителят в детската градина, класният ръководител, някой член на семейството или близък приятел. Обикновено страничният наблюдател има по-обективно мнение.

3.Слушайте внимателно. Заслушвайте се много внимателно във въпросите, които детето задава. Децата в детската градина и предучилищната група са много любопитни за света около нас и задават много въпроси. Наблюдавайте към какво са любопитни. Ако детето задава много въпроси за космоса, може да му предоставите енциклопедии или да го запишете на кръжок в планитариум. Ако пък чуете, че детето има изявен интерес към музиката и се опитва да пее, може да го запишете на уроци по пиано или солфеж.

4.Предлагайте различни алтернативи. Ако предлагате на детето различни варианти за забавление и игри, ще получите ценна информация за неговите предпочитанията и съответно за това, към което то има увлечение. Може да го питате дали предпочита да рисува или да играе с конструктор. Така ще разберете към какво са насочени интересите му

 5.Не похабявайте таланта на детето. Не оставяйте детето да стои пред компютъра, независимо от вашата ангажираност в ежедневието. Водетето го на различни мероприятия – театри, кино, музеи. Нека да участва в Коледната пиеса на детската градина или да посещава на кръжок по рисуване, керамика или стъклопис. Така ще сте наясно дали увлечението на детето е истинско и стремежите сериозни.

 

За да се изяви и разгърне талантът на детето, то има нужда от подкрепата на своите родители. Разбира се, това не трябва да се случва на всяка цена и с намесата на каквито и да е болни амбиции, а само и единствено при желание на детето.  Това е сигурен знак, че в бъдеще то ще се чувства удовлетворено от това, което прави и ще намери своя път в живота. Единствената задача на родителите е да вярват и да вдъхват увереност и кураж на своите деца, да поощряват и да разгърнат подобен тип самоинициатива и желание.

 

Leave a comment