Безпокойството и стреса при децата

Знаете ли, че тревожността и стресът при децата не са толкова необичайни? Всъщност 10-20% от децата в детската градина изпитват някакви симптоми на тревожност.

 

 

Когато тревожността и стресът излязат извън контрол при децата, това може да доведе до по-големи здравословни проблеми в зряла възраст. И нека си го кажем, че всички ние се притесняваме от време на време, но когато това безпокойство се превръща в тревожност и стрес, то може да започне да засяга всичко – от резултатите на децата в детска градина или училище, до сън и личните взаимоотношения на детето Ви.

За възрастните, детството изглежда като безгрижно време – често забравяме стреса или безпокойството, които сме почувствали, когато сме били по-млади. Но когато си припомним и се поставим на тяхно място, често можем да си спомним безпокойството от детството. Натискът, който детето ви усеща, идва от много места: започване на нова учебна година, създаване на приятели, спорт, справяне с поставените му задачи. Всички тези неща и много други неща могат да причинят стрес и тревожност на детето Ви.

ЗНАЦИ НА ТРЕВОГА И СТРЕС В ДЕЦАТА

Макар че не всяка стресова ситуация е вредна, трябва да внимавате затова дали стресът и безпокойството на детето ви са станали твърде много. Някои симптоми на тревожност в детството включват:

 • Лош сън
 • Лоши хранителни навици
 • Промени в настроението
 • Зачестени заболявания
 • Депресия
 • Стомашно разтройство
 • Главоболие

Посочените симптоми на тревожност при деца са свързани с потенциално по-тежка тревожност и трябва да се консултирате с лекар, за да може детето ви да бъде оценено от професионалист.

Като помагате на детето си да се научи да се справя с безпокойството и стреса сега, можете да им осигурите техники за тревожност и превъзмогване на стреса, които могат да им послужат за цял живот.

 

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С БЕЗПОКОЙСТВОТО ПРИ ДЕЦАТА?

Ако подозирате, че детето Ви има някакво тревожно разстройство, първо се свържете с Вашия лекар. Освен това, ето няколко начина, по които можете да помогнете на детето да се справи с безпокойството.

 • Слушайте и общувайте

Когато слушате детето си, Вие им давате шанс да разсеят чувствата на тревожност и стрес от гърдите си. Понякога помага просто да го изслушаш за да обясни как се чувства. Задавайки им отворени въпроси и позволявайки им да водят разговора им помага да се чувстват доверени и подкрепени.

 •  Участвайте в релаксиращи дейности

Ние сме общество, което живее в манталитета „върви, върви, върви“. Ако не се движим, не получаваме нищо. Но всички движене и отиване може да окаже влияние върху всички нас и същото важи и за децата. Да им позволим да направят нещо просто заради забавлението, без никакви очаквания, дават на мозъка на детето ви да се разсее от стреса. Например, четене, рисуване, йога, всичко това са дейности, които не изискват конкуренция или нужда от съвършенство. Упражненията са друга дейност, която дава на мозъка и тялото шанс да освободят стреса. Тренировките също изграждат самочувствие и да, ще раздвижи тялото и ще подобри съня.

 • Внимавайте със собственото си безпокойство и стрес.

Вашето дете се учи от вас, така че ако види, че се справяте със стреса и безпокойството по негативен начин, те може да помислят, че това е единственият начин да се реагира. Ако избягвате стресови ситуации, детето Ви ще се научи да избягва ситуации, които могат да им причинят стрес или тревожност. Ако се сблъскате със своите страхове и проблеми и си проправяте път си през тях, детето Ви ще се научи да прави същото. Вместо това просто научете детето си за емоциите и как да се справя с тях.

Същото важи и за грижата за себе си. Ако не сте в състояние да контролирате собствения си стрес или тревожност, не можете да започнете да помагате на детето си да ги управлява. Трябва да се научим да забавяме темпото и да намерим време за себе си, за да може детето ни да се научи да прави същото.

 • Стратегии за внимателност

Има редица неща, които можете да направите с детето си, за да премахнете стреса, когато се чувстват тревожни. Макар че това са предимно стратегии за релаксация, които често се използват във внимателността, те също са полезни за дете, което може да чувства стрес и тревожност и да не е сигурно как да се справи с тези емоции.

Популярните техники за спокойствие, като дълбоко дишане и бавно броене, са чудесни начини да започнете да учите детето си да забави темпото и да почине. Чувствайте се свободни да включите медитация, дори за 60 секунди може да направи разликата и да доведе Вашето дете обратно в контрол . Ако детето Ви има желание, простите йога пози могат да съпътстват дълбокото дишане и техники за броене. Дълбокото дишане забавя „хипервентилацията” в тялото на детето ви; забързан сърдечен ритъм и бързо дишане.

Повечето от нас имат нужното за да научат детето си как да се справи с тревожността и стреса. Може да не сме в състояние да осигурим напълно свободен от стрес свят, но можем да им покажем как да управляват собственото си безпокойство и стрес по здравословни и продуктивни начини.

Leave a comment