Болести при малките деца – превантивни мерки

За разлика от нас възрастните, децата боледуват по-често, тъй като тяхната имунна система е все още в процес на стабилизиране. Основното притеснение на всички родители е, че в детската градина, при контакта си с много деца, техните ще са непрекъснато болни. Но децата развиват своя имунитет до 6-годишна възраст, дори и чрез вирусни инфекции. Ето и няколко от най-срещаните болести при децата  и превантивните мерки, които могат да се вземат, за да се избегнат честите  посещения при педиатъра:

Болестите при малките деца обикновено се разделят на инфекциозни, алергични и други.

Алергии

Алергии от храни

Нашият век е векът на алергиите, и то защото  децата приемат множество алергени още от съвсем ранна възраст, като се започне от адаптираното мляко и се стигне до царевичните пръчици и шоколадовите десерти.  Много майки започват да захранват децата си прекалено рано в желанието си те да опитат различни неща. Препоръчително е захранването да става след 9-тия месец, в някои случаи дори след 1-годишна възраст. Месото, както знаем, също е алерген, особено пилешкото. А то често е с неясен произход и състав. Много често майките разчитат на детските кухни, които закупуват продукти, в това число и месни, от големи хипермаркети, където не винаги качеството е много добро. Приема на чипс, солети и ядки преди 3-годишната възраст на детето е меко казано непрепоръчителен. Проблемът е, че децата от рано започват да приемат т.нар. „джънк фуудтс” – маргарин, вафли, чипс, кренвирши, хамбургери и често освен алергии, те се сдобиват с гастрит, язва или наднормено тегло.

Превантивните мерки, които да вземете, за да избегнете хранителните алергии са:

  • Естественото хранене (кърменето) да го има и да продължи възможно най-дълго
  • Захранването на детето да е късно – след 12-месечна възраст
  • Да се избягва употребата на козметика в ранна кърмаческа възраст, която е приятна на аромат, но алергизира децата
  • Да не се дава на деца под 3-годишна възраст алергизирани храни като ядки, солети, чипс, и всякакви полуфабрикати

Астма

Днес всяко трето дете, което посещава лекарския кабинет е с астма. Друг вид алергия,  която засяга голяма част от децата. Защо това е така? Често причинители са прахът вкъщи или градски условия, цъфналите напролет дървета или влагата и мъглата. Но всички те са в природата, няма как човек да се отърве от тях. В паниката си родителите водят децата на алерголог и често се оказва, че те имат почти пълния списък от познати алергии.  Детето трябва да се научи да приема заобикалящата ни среда. Само по този начин ще изгради имунитета си и ще успее да се отърве от алергията си.

Превантивни мерки:

  • Да не се дава ненужно на децата лекарства, изкуствени витамини и противоалергични препарати
  • Да не се отнема възможността на децата активно да участват в заобикалящия ги свят
  • При необходимост да се използват хомеопатични продукти

Алергия от насекоми

Алергията от насекоми (предимно жилещи) също е доста разпространена сред малките деца. Тя може да предизвика от зачервяване и подуване на засегнатия участък до затруднено дишане, шок или припадък.

Превантивни мерки:

  • Да се избягва носенето на дрехи с ярки цветове и употребата на силен парфюм
  • Да не се приемат течности от непрозрачни бутилки
  • Да се използват препарати за отблъскване на насекомите, т.нар. репеленти. Предлагат се в различна форма – аерозоли, кремове или спрейове. Преди използването на репеленти прочетете внимателно листовката за употребата им върху детската кожа. Не ги прилагайте в затворени помещения или автомобил.

 

Инфекциозни заболявания

Когато заговорим за инфекциозни заболявания включваме всички заболявания като грип, вирус, простуда, настинка, кашлица, хрема, чийто причинители са някакъв вид вируси или бактерии.

Чревни инфекции:

Това са инфекции, които се предават чрез замърсени ръце или храна и имат връзка с личната, битовата и обществената култура. Най-често това са вирусен хепатит тип А, бактериална дизентерия и др. и протичат с гадене, повръщане, разстройство, понякога с повишена телесна температура.

Тук излиза и въпросът: Как да се предпазим?

Основните мерки са насочени към прекъсване на механизма на предаване на една такава инфекция. Специфични средства за защита има само при ротавирусната инфекция и хепатит тип А, за които има ваксина. Най-важните правила за предпазване от чревни инфекции са свързани с хигиената. Създаването на хигиенни навици у децата трябва да започне от ранна  възраст. Редовното миене на ръцете след ползване на тоалетната и преди хранене е изключително важно.  Освен това е необходимо да се спазват хигиенни навици по отношение на миенето на плодове и зеленчуци, както и добрата термична обработка на приготвената храна. Особено важно е употребата на вода от сигурни източници и внимателен подбор на хранителните обекти, от които пазаруваме.

Дихателни инфекции:

Дихателните инфекции се разпространяват по въздушно-капков път при кихане, кашляне, дори говор.  Обикновенно се обусляват с определена времева цикличност, предимно през есенно-зимния период и при рязката смяна на времето. Причиняват се от различни бактерии и вируси и имат различни инкубационни периоди. Най-честите дихателни инфекции при малките деца са  грип, скарлатина, варицела и морбили. Макар да показват различия в протичането, всички те имат  общи прояви от главоболие, повишена температура, обща отпадналост, обриви по кожата.

Как да се предпазим?

При тази група инфекции най-важното е провеждането на имунизации съгласно Националния Имунизационен календар. Когато говорим за грип или настинки при малките деца, много е важно да наблюдаваме имунитета на детето. Ако то е предразположено към разболяване и боледува често, то най-вероятно има слаба имунна система и е необходимо да приема някакви препарати за повишаване на имунитета. Хомеопатията е чудесен начин освен за превенция и за лекуване на вирусни инфекции. Това, което може да се вземе като превантивна мярка е децата да се закаляват още от съвсем малки.  На колкото по-ниска температура е научено да живее детето от самото раждане, толкова по-здраво ще бъде то докато расте. Другото, което е желателно да се прави е всички помещения, които детето посещава да се проветряват редовно, за да влиза и влажен въздух. Проветряването ще предотврати високата концентрация на вируси в помещенията, в които има много деца. Не на последно място, за да се избегне евентуално разболяване е необходимо да се ограничават контактите на децата с връстници или възрастни, които са болни.