5 начина за предотвратяване на екранната зависимост при деца между 8-13 години.

За разлика от шофирането, няма определена възраст при децата, да започнат да имат достъп до мобилен телефон. Възрастта, на която родителите им предоставят телефон, ще зависи от зрелостта на детето им. Но дори и най-отговорното дете може да изпадне в екранна зависимост, ако не се ръководи как да го използва здравословно.

Ето някои факти за пристрастяване към екрана:

  • Статистиката в целия свят показва, че средно тийнейджърите получават първите си смартфони на възраст 10 години.
  • Прекарват средно по 4,5 часа на ден (без текстови съобщения и време за разговори)
  • 78% от тийнейджърите проверяват телефоните си поне веднъж на час, като половината от тях съобщават, че се чувстват „пристрастени” към своите телефони.
  • Децата, прекарали три или повече часа на ден на смартфони или други електронни устройства, са 34% по-склонни към самоубийство.

Ако децата ви са във възрастовата група, в която скоро ще се сдобият със смартфон, ето няколко съвета, за да им попречите да се пристрастят към тях:

1.Задайте приоритет.
Когато детето ви се прибере от училище, то трябва да почива, да си изпълни домашните, да играе на открито и т.н. Всички дела трябва да бъдат завършени преди да бъде позволено използването на каквото и да е електронно устройство.

2.Задайте ограничение за време на екрана.
Времето на екрана се определя от времето, което прекарват онлайн за развлекателни цели. Това не включва екранно време за извършване на домашна работа или изследвания.

Трудно е да се определи кое е оптималното време за ползване на тези устройства. Според Академията по педиатрия децата над 6 години трябва да бъдат ограничени до 2 часа екранно време на ден или по-малко.

Има различни приложения, които могат да ви помогнат като родители да контролирате времето, прекарано пред екрана, като заключват вашия детски телефон през определен час от деня, например време за лягане или вечеря.

Ако гледат телевизия, използвайте физически будилник и включете таймера. След като изгасне децата ви знаят, че времето им е изтекло. По този начин избягвате да спорите или да преговаряте за повече време пред екрана за децата ви.

3. Непрекъснато семейно време.

Децата ще наблюдават поведението на родителите си. Ако родителите продължават да проверяват по телефона си, по-вероятно е децата да следват същия модел.

Създайте семейна  кутия за телефон, в която през определени часове, всички устройства ще се съхраняват. Например по време на вечеря или семейно излизане. Това ще ви помогне да контролирате желанието си да продължавате да проверявате своите известия и ще даде добър пример на децата ви.

4.Свържете се с децата си
Ако вече имате у дома джаджи като Алекса, тогава децата ви може да свикнат да получават отговори незабавно. Децата също изглежда разчитат на устройства като Ipad-и и Google, за да ги забавляват.

В зависимост от това, което децата ви търсят онлайн, Google невинаги може да предложи най-доброто решение на техните въпроси. Това може да ги доведе до сайтове, които може да не са подходящи за тяхната възрастова група. Не позволявайте на Alexa да отгледа вашите деца.

Говорете често с децата си и ги уведомете, че мама и татко също могат да бъдат източник на мъдрост. Важно е детето ви да знае, че родителите са надеждните им разрешители на проблеми, а не Alexa или Google.

 

5.Зареждайте устройствата на децата си във вашата стая.
Когато стане време за лягане, извадете телефона и го заредете в своята спалня. Устройствата, оставени в стаята им, могат да нарушат техния сън. Премахнете източника на изкушението и ги оставете да спят пълноценно.

  

Технологията не е задължително лоша, стига да научим децата си да я използват по здравословен и отговорен начин. Ръководете детето си не само в реалния свят, но и във виртуалния. По този начин ще им помогнете да съберат уменията и навици, за да станат отговорни дигитални граждани.

 

 

Leave a comment