Обучение на учениците да програмират: 6 съвета за започване на работа.

Програмирането за деца е нарастваща тенденция в областта на образованието през последните няколко години. Много учители се интересуват от преподаването на своите ученици как да програмират, но често не са сигурни откъде да започнат. Учителите се обучават в образованието, а не в софтуерното инженерство в края на краищата!

Ето няколко съвета как това може да се реализира:  

  1. Намерете платформа за програмиране, която е удобна за потребителя, с теми от голям интерес за учениците. Например такава е CS-Firstкато средство за обучение, за преподаване на Scratch. Той включва подробни видео уроци, които отвеждат ученици и учители чрез голямо разнообразие от проекти от начинаещи до средно ниво на способности. Студентите също обичат темите на CS-First , като видео игри, мода, музика и разказване на истории, така че трябва да има нещо, което да се хареса на интересите на почти всички!

  2. Използвайте дейностите по кодиране с хартия и моливи, за да въведете на студентите концепцията за компютърно програмиране ПРЕДИ да се качите на компютър, за да напишете някакъв код. Знам, че това може да звучи малко светски за някои, но е важно учениците да разберат понятието код, преди да бъдат помолени да създадат първия си проект за кодиране. Можете да намерите много дейности за кодиране на хартиени носители онлайн или да разгледате някои дейности в книгата Coding Buddy.

  1. Поканете някои гост-лектори, които са експерти в тази област, в класната стая, за да говорят пред учениците – какво правят. Те могат да варират от хора, които обичат да създават кодиращи проекти за забавление или хора, които работят в тази област професионално. Студентите могат да видят готовия проект на по-възрастен ученик и да се развълнуват от създаването на свой собствен, или могат да чуят интересни неща от софтуерен инженер от Microsoft, който създава видео игри за прехрана. Това дава на учениците някакъв контекст за това как ще могат да вземат наученото и да създадат с него каквото въображението им пожелае!

  2. Планирайте студентите да завършат първия проект за кодиране по двойки. Да се ​​научим да кодираме и решаваме голяма част от решаването на проблеми би било много по-трудно, когато помолите студентите да изпълнят проект за първи път сами. Студентите са по-склонни да постигнат успех (и да се забавляват), когато работят с някой друг по първия им проект. За по-малките ученици мисля, че е чудесна идея да работят с по-възрастен ученик или с книжен приятел. Psst … Като работите с партньор, размерът на въпросите и молбите за помощ на учителите ще бъде намален наполовина !!

  1. Да има място за студентите да планират и организират своите кодиращи проекти, които не са на компютъра! Ако не опитате някой от предните съвети, не забравяйте да опитате този! Ако вашето училище позволява да имате достъп до пълен набор от компютри само няколко пъти седмично или дори веднъж на ден, това би било достатъчно. Това ценно компютърно време ще бъде максимално, ако учениците имат място, където предварително да запишат своите идеи и планове. Те могат да използват тетрадка или портфолио и да се позовават на него, когато създават свой проект на компютъра. 

  2. Нека учениците от гимназията или колежа да влязат в класа ви, за да съдействат! Това може да бъде огромна помощ за учителите при първото стартиране! Те могат не само да помогнат на вашите по-малки ученици, но и да отговорят на всички въпроси, които бихте могли да имате. 

Leave a comment