За ползата от детската бавачка

В днешно време все повече жени градят кариера и оставането за повече от година вкъщи след раждането на детето е напълно немислимо. Бабите и дядовците не винаги са на разположение и дамите често прибягват до услугите до детегледачки.

Ползите от добрата бавачка:

 • тя умее да се грижи за детето като задоволява под  точен график всички първични нужди – от храна и сън, разнообразяване с различни игри, занимателно обучение, създаване на хигиенни навици и други
 • изпълнява своите задължение с професионализъм – в повечето случаи жена, често тя е по професия акушерка, педиатър, психолог или учител. Знае какво прави, правила го е много пъти преди, с много други деца и този опит дава спокойствие на родителя, че знае как да постъпи във всякакви ситуации
 • грижи се за безопасността на детето с повишено внимание и обучена е при нужда да дава първа помощ при инцидент
 • не реагира емоционално на изблиците на детето, защото ги приема като част от работата си да го научи как да реагира. Тя би следвало да бъде е много по-спокойна от вас, тъй като не й се налага да се бори с още много други задачи и проблеми в ежедневието си
 • любовта на родителите и най-вече на бабите и дядовците понякога ги заслепява и те не могат да вземат рационални решения по някои въпроси, докато за гледачката това е въпрос на принципи, график и изпълнение на конкретни задължения
 • разнообразяване на детето и социализиране – когато едно малко дете прекарва изключително много време със своята майка, то става като ваденка, търси нейното присъствие винаги и по всяко време и често се чувства несигурно и засрамено да общува с други хора, да върши различни неща само̀ без родителска подкрепа, докато при наличие на гледачка, то свиква да прекарва време с друг, различен от майка му човек и това за него става нормално.

В зависимост от характера на човека, нает за детегледачка, тя може да приема присъствието си в дома ви като работа или като “бабина грижа” – много е важно да обърнете внимание кое от двете стои на преден план за нея, защото от това зависи начина, по който ще изпълнява своите задължения.

Отрицателните страни на това да наемете бавачка са няколко:

 • по-малко време, прекарано с детето
 • детето може да се привърже прекалено много към някого, който най-вероятно няма да е завинаги в живота ви
 • фигура, която става коректив и понякога иззема функциите на родителите
 • риск от прекалено сближаване с детето, което да се окаже негативно по отношение на възприемането на ролеви модел, различен от този на родителите
 • разминаване с представите ви за грижа – възможно е след като напуснете дома нещата там да не се случват точно както си представяте – възможно е на детето да не се обръща достатъчно внимание, да се неглижира, да се правят малки или големи пропуски в неговото възпитание, да търпи неприятно отношение от страна на чуждия човек или пък да се допускат “прегрешения” като похапване на джънк храна, прекарване на време през електронни устройства и други “малки тайни”.

 

Важно е да знаете, че жената, която наемате да се грижи за детето ви, има за основна цел ПОДПОМАГАНЕ на родителите в отглеждането, безопасността и възпитанието на детето. Добре е тя да се съсредоточи само в отглеждането на детето и да не я ангажирате с домакински задължения като готвене, пране и чистене. Добрата бавачка знае, че тя е в дома ви докато се приберете от работа. Тя е наясно, че нейна работа не е да променя правилата, които са въведени от родителите и да създава свои, защото това не е нейния дом и семейство. Тази много тънка линия е изключително важна. Всяка промяна се обсъжда с родителите и тогава се въвежда. Детегледачката трябва да се стреми да пази авторитета на родителите, да не коментира пред детето или семейни приятели дали сте добри или лоши родители според нея, да бъде дискретна и разумна. Освен това тя трябва стриктно да изпълнява задълженията си за благото на детето, да не прекарва времето си пред телевизора или телефона, докато то стои само в другата стая. Тя не бива да дава оценки и коментари по адрес на майката за това, че работи, а напротив, подкрепя я в умелото  съчетаване на професия и майчинство.

Бавачките са прекрасно нещо, особено по – възрастните енергични дами, които са носители на мъдростта. Агресивната им намеса в семейния свят е недопустима. Усещането им, че правят добро за едно семейство, е правилно, когато е координирано с потребностите на децата и изяснените очаквания на родителите. Детето не бива да се поставя в ситуации, които го объркват и раздвояват между бавачката и родителите.

Ето и какви качества трябва да притежава идеалната детегледачка:

 1. Да е лоялна личност.

Тя трябва да е наясно с това, че дори да има по-голям опит с гледането на деца, отколкото имат родителите, ролята ѝ е само да помага и съветва, но не и да се намесва и да променя установените от родителите правила. Тя също така трябва да е достатъчно деликатна и да не натрапва своята ценностна система, а да учи детето на тази, която е приета в семейството, независимо дали я одобрява или не.

 1. Да обича децата.

Тя трябва да е нежна, разбираща и подкрепяща. Да е едновременно грижовна и в същото време да внимава да не ги разглези.

 1. Да е отговорна личност.

Да отглеждаш дете,  особено чуждо, е една от най-отговорните работи на света. Отговорната детегледачка никога няма да остави детето без надзор дори за миг. Когато ѝ се налага да закъснее, ще предупреди достатъчно навреме, ако се разболее или й изникне непредвидена ситуация – ще уведоми работодателите си своевременно да ѝ намерят заместник. Ще спазва стриктно зададения й график без да се отклонява от него, независимо дали някой я следи или проверява.

 1. Да има медицински познания.

Би било прекрасно, ако детегледачката има базисни медицински познания. Децата са много пъргави и често падат или се нараняват. Тя трябва да е наясно как да реагира и ако детето вдигне внезапно температура, ухапе го насекомо, одраска се, глътне малък предмет или просто го заболи стомахчето.

 1. Да има огромно търпение.

Добрата детегледачка трябва да е търпелива и спокойна. Децата често са непослушни, не искат да се хранят, не искат да спят на обяд или просто им е мрънлив ден. Тя е тази, която трябва да запази хладнокръвие и да реагира спокойно във всички ситуации, осъзнавайки, че тя е възрастният, който има трезва преценка и може да се владее.

 1. Да има подходящо образование и подготовка.

Задължително е да изисквате детегледачката да бъде минимум грамотна – да има познания и перфектен правопис по български и/или друг чужд език, математика, както и достатъчно обща култура, за да сте спокойни, че поверявате детето си в ръцете на някой, който има на какво да го научи. Любовта към знанието се изгражда през първите години от живота и детеглдачката може да бъде изключително важна фигура в запознаването на детето с големия свят, пълен с информация.

Leave a comment