Децата левичари

Много от вас сигурно си спомнят как преди няколко години, децата, които прописваха с лявата ръка се смятаха за абсолютно несъответствие с нормата. Сякаш това, че пишеш с лявата ръка, те заклеймяваше в обществото до степен, че ти лепваха етикет – той/тя е левичар, все едно това е нещо неприятно. Само няколко десетилетия назад, на много деца, които очевидно пишеха с лявата ръка, им я завързаха за масата или чина и ги караха да пишат с правилната – дясната. И това тогава се приемаше за нормално, хуманно и на никой не му правеше никакво впечатление, че по този начин се тормозят децата. А реално на кого му пука с коя ръка пишеш, с коя ръка си миеш зъбите и с коя ръка си сресваш косата.

Причини за левичарството

Според една от теориите левичарството се свързва с доминиращата функция на лявото полукълбо на мозъка, което е отговорно за способността за писане и четене. Мозъкът на десничар е по-специализиран и точно определена част от него е предназначена за определено действие. При левичарите тази специализация е далеч по-малка. Тази теория е валидна само в някои от случаите, но не във всички.

Друга теория гласи, че левичарството е генетична предразположеност на индивида. Ако и двамата родители са левичари има шанс от около 30% детето също да е левичар. В същото време според статистиката всеки десети човек в света е левичар. Тази теория също търпи критика, тъй като гените може да се окаже, че не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Съществуват и сериозни доказателства за това, че нивото на тестостерон у родителите оказват влияние върху организацията на мозъка. Колкото по-високо е нивото не тестостерон, толкова се увеличава шанса детето да е левичар.

Както всяко нещо и това детето да е левичар си има както плюсове, така и минуси.

Един от плюсовете е, че се смята, че децата левичари са с два пъти по-развит слух и музикални заложби. Или с други думи – детето ви има реалния шанс да стане музикант, и то успешен.

Ако детето ви е момче-левичар, например, и сте решили да го запишете на бокс, трябва да знаете, че то ще има преднина пред останалите, особено когато говорим за използване на удар с лявата ръка. Стойката на боксьорите-левичари е също от съществено предимство при един двубой. Левичарството е предимство и в спортове като тенис и фехтовка.  Интересен факт – Още от древността рицарите левичари са имали по-голямо предимство при нападението на замъците, защото стълбите там са се виели по посока на часовниковата стрелка и съответно замахът с дясната ръка е бил по-труден, спрямо този с лявата.

За недостатък може да се приеме, че много от уредите и инструментите, които се използват в ежедневието са пригодени за десничари, така, че на левичарите им се налага да се научат да ги ползват с дясната ръка. Друго – посоката на писане в повечето страни е от ляво на дясно, което е много удобно по-удобно за десничари, от колкото за левичари.

 

 

Какво да правите, ако детето ви е левичар?

Преди да кажете, че детето ви е десничар, трябва да се сигурни в това. Един прост тест ще разбули тайната. Помолете детето да преплете пръстите на двете си ръце. Ако левия палец на която и да е ръка остане отгоре, значи детето е левичар. Още от съвсем малко детето започва да използва едната си ръка повече от другата, така, че просто наблюдавайте с коя ръка се храни детето, коя ръка държи молива, коя ръка ви подава, за да го хванете за нея.

Не преучавайте детето левичар и не позволявайте и на други хора да го правят – учители, роднини и т.н.  

Детето ви е уникално, дори, изхождайки само от идеята, че е ваше. Не се опитвайте да го промените. Така само ще му докарате повече стрес. Децата, които упорито са приучвани да не пишат с лявата ръка могат да развият невроза, които се изразяват в симптоми като нарушения на съня, липса на апетит, коремно болки или главоболие, раздразнителност, понякога тикове или заекване. Психолози са на мнение, че ако детето е левичар, а вие се опитате да го накарате да бъде десничар, ще се получи забавяне в развитието му. Така, че ако детето ви е левичар, по-добре да си остане такъв. Всъщност вие няма и да успеете да го превърнете в десничар, просто ще го научите да извършва действията с дясната ръка.

Leave a comment