Децата лъжат? 20 съвета и последствия, чрез които да накарате децата да спрат да лъжат. – 2ра част.

Как да използваме последствията за лъжещи деца?

Научете как да използвате последствията правилно.  За разлика от наказанието, което има за цел да накара детето да страда като отмъщение за неподходящо поведение, последствията предлагат възможност децата да се учат от грешките си. Когато се използват правилно, последствията могат да научат децата на отговорност, отчетност и решаване на проблеми, но не всички родители и полагащите грижи използват този подход ефективно. 

Никога не

  • Критикувайте. Не забравяйте, че целта зад използването на последствията е да предоставите възможност на вашето дете да се учи от грешките си, а не да понижава самочувствието си.
  • ПреувеличавайтеКолкото и изкушаващо да е да премахнете привилегиите и да заземите детето си, когато го хванете в лъжа, поемете дълбоко въздух и помислете, преди да действате.
  • Се забавяйте с последствията. За да бъдат ефективни последиците, те трябва да се прилагат веднага след появата на нежеланото поведение.

Вместо това …

  • Игнорирайте лошото поведение. Ако детето ви участва в нежелано поведение, което не е опасно или вредно за себе си или другите, игнорирайте го. Не го ангажирайте и избягвайте контакт с очите, докато той или тя не спре поведението в полза на нещо по-приемливо, по това време трябва да предложите похвала и положително взаимодействие.
  • Използвайте похвали и награди. Отделянето на време да посочите и похвалите или възнаградите вашето дете, когато то се държи по подходящ начин, не само повишава самочувствието му, но и го научава какви са вашите очаквания и го прави по-мотивиран да търси желателно вместо нежелано поведение.
  • Бъдете последователни и следвайте. За да има последствия, трябва да устоите на желанието да се намесите и винаги да следвате!

Уверете се, че последствието е уместно. Въпреки че последствията могат да бъдат изключително ефективни за предотвратяване на нежеланото поведение като лъжата, повечето родители не знаят как да ги използват ефективно. Те или не ги прилагат достатъчно скоро, последствията не съответстват на поведението, или родителят използва последствието като начин да засрами детето. Много по-добър вариант е да се използват естествени и логически последствия.

 

Естествените последици са тези, които се появяват неизбежно в резултат на поведението или действията на детето (т.е. ако едно дете откаже да яде, то ще изпитва глад), докато логическите последици са предназначени да помогнат на децата да заменят лошото поведение с по-подходящо (т.е. ако дете не успее да направи тест, от него се изисква да отдели повече време за изучаване). Естествените последици са по-ефективни, но тъй като те не винаги се проявяват в резултат на лошо поведение, логичните последици са отлична положителна техника на родителство, която се използва, за да накарат децата да спрат да лъжат.

 

Осигурете избор. 

 

Ако хванете детето си в лъжа и искате начин да го насърчите да се очисти в опит да демонстрира важността на притежаването на нашите грешки, помислете за предлагане на избор. Например, ако детето ви е излъгало да върши домашната си работа в полза на играта на своя iPad, можете да представите две опции:

– Не съм напълно сигурен, че си свършил домашното. Ще те оставя на мира 3 минути и когато се върна, ще те питам отново. Ако отговорът е все още „да“ и открия, че ме лъжете, ще загубите своя iPad през останалата част от деня. Ако решите, че отговорът ви е „не“ и отделите време, за да завършите дома си, както поисках, можете да върнете своя iPad след вечеря. “

Тази опция ви позволява да спазвате правилата на дома си, като едновременно с това показвате на детето си, че когато признаем грешките си, последствията са много по-ниски.

Насилете извиненията. Друго от любимите ми последствия за децата идва под формата на извинение. Това очевидно работи само ако лъжата е имала пряко въздействие върху някой друг, но аз обичам идеята да научим децата си на изкуство да се извиняват, когато грешат. Независимо дали помолите детето си да напише писмо за извинение или да предоставите словесно извинение, упражнението вероятно ще бъде досадно и неудобно, но ако го подходите правилно, то ще има дълготрайно и значимо въздействие.

Помолете детето си да избере последица. Ако на своя ум не можете да разберете как да накарате детето си да спре да лъже, предизвикайте го или тя да избере последица, която смята, че ще бъде мотивираща. Може да се изненадате от това, което детето ви идва и може да е мотиваторът, който сте търсили!

 

Надявам се тези съвети и стратегии да ви помогнат да разберете защо децата лъжат и ви вдъхновят да намерите начини да замените лошото поведение с добро. Не забравяйте да копаете дълбоко, установете ясни и кратки правила и очаквания, използвайте положителни срещу отрицателни подкрепления, бъдете добър модел за подражание, използвайте последствия вместо наказание и не забравяйте, че уважението е двупосочна улица!


Leave a comment