Как разводът влияе на здравето на децата и какви са начините да им помогнем да го приемат?

Понякога родителите на ръба пред развод се борят усилено, за да проработят нещата между тях и ако е възможно да не се стига до раздяла. – Причината те да го правят е „за децата“. Малцина всъщност знаят колко важно е това за подрастващите.

1. Травмата от развода.

Колко развода можете да назовете, при които взаимоотношенията между родителите са напълно любезни, без емоционално пренебрегване, болка, злоупотреба с наркотици или насилие, водещо до него?

Не е трудно да си представим, че всеки развод, през който детето преминава, вероятно му носи не само емоционални травми, но и психическо малтретиране от страна на родитителите – особено след като огромното мнозинство – 80% – от случаите на малтретиране на деца, се извършват от собствените им родители.

Друг пример са децата, които растат около един родител, който е алкохолик. Те са по-склонни да се разведат в бъдеще. Но дори преди да настъпи техния собствен развод, домовете на родители алкохолици рядко предразполагат за съществуване на пълноценно детство. Това води до всестранни симптоми в децата, включително депресия, саморазрушително поведение и различни медицински заболявания.

Тези травми обикновено не се дължат само на едно огромно събитие, което е довело до невъзможност за продължаване на съжителството между родителите. Повечето от тях са релационни, пораждат се от много натрупани вече неразбирателства, които детето вижда и усеща. Травмите са свързани повече с привързаността на децата към семейната среда, в която те вече са свикнали да живеят и това причинява сериозни разстройства в тяхното развитие. Тези неприятни емоции се натрупват и в даден момент могат да доведат до сериозни заболявания.

2. Връзки с членове на семейството и комуникация.

Проучванията показват интересна корелация – ако детето е близо до двамата си родители едновременно, то ще има около 25% шанс да развие състояния като автоимунно заболяване или хронично заболяване. Но ако то не е близо до нито един от двамата, този риск скача до 90%.

Отчуждението на родителите е риск, които неизбежно се случва след развода.  Разводът засяга емоционално децата. Статистически факт е, че разведените майки са по-малко способни да осигуряват емоционална подкрепа на своите деца, а разведените бащи прекарват по-малко време с децата си.

Дори и като изключим разводит, 50% от възрастните (пораснали деца) нямат добре изградена връзка с своите майки и това създава множество проблеми по пътя на тяхното изравстване. Тези възрастни имат по-големи трудности в контролирането на емоциите си и имат по-голяма честота на състояния като депресия и тревожност. Те също имат трудности при създаването на връзки и отношения с други хора.

Накратко, тези възрастни просто не могат да се справят с обществото или със собственото си здраве.

3. Неблагоприятни последствия от развода.

Подобни емоции винаги носят със себе си болка и страдание за всички пряко или не пряко участващи в развода. Обикновено това кара хората да са изцяло извън контрол в свпите емоции. Има нещо, което кипи под повърхността за всички нас, било то рани, травми или неудовлетворени нужди. И това се отразява на нашето здраве. Децата са особено засегнати по този начин от развод, тъй като той се случва по време на техните години на израстване. Онова, което виждат  по време на и след развода, оформя това, как те виждат себе си и обществото, което ги заобикаля.

За възрастните, които са пораснали в семейство с  развод и неразбирателство, и които не могат да се справят с емоциите си, и да преудолеят своите травми, в крайна сметка се опитват да прикрият проблемите си, задълбавайки ги дълбоко в себе си. Това определено ги кара да не се чувстват добре емоционално или физически. Те са постоянно  ядосани, недоволни и болни. И всичко това се превръща в един, непрестанно повтарящ се цикъл в живота на човека.

4. Емоциите влияят на нашето здраве.

Емоциите засягат хронични заболявания по начин, който все още не разбираме. Когато имаме рани, независимо дали те са върху вашата кожа, вътрешни или емоционални, всички те черпят енергия от нашето тяло, за да се излекуват. Така, когато емоционалните рани се повдигат на въпрос отново и отново, размишлява се над тях и не се изцеляват, това натоварва тялото ви, което може напълно да наруши имунната ви система.

Дори и рани, които не са толкова травматични, като хроничен стрес, могат да създадат автоимунно състояние, ако не се лекуват навреме. Това е особено вероятно, ако вашата имунна система вече изостава.

Стресът само носи на вашето тяло още едно нещо, с което трябва да се справи, докато просто не може повече да се справ       я с нищо.

Разводът може да научи децата да издигат стени и да учат защитни механизми, които практикуват в зряла възраст. Те просто не знаят как да функционират без тях и имат здравни проблеми.

Около девет от десет здравни заболявания започват в ума и сърцето.

Изненадващо ли е да видим, че нашата емоционално изостанала страна е болна и умира? Разбира се, разводът не е единствената причина за тези неприятности. Но нашето общество не успява да получи възможност за пълнотата на здравето и заедно с това не изпитва изцелението, което идва от прошка, любов и състрадание.

5. Процесът на изцеление

Точно както при физическото здраве, превенцията е ключова и е невероятно недоизползвана в нашето общество. Има начини да се търсят признаци на неприятности в брака и да се работи за това.

Ако сте жертва на емоционална злоупотреба, пренебрегване или развод,  можете да приемете това и да спрете разрушителните цикли, предавани през поколенията.

Можете да намерите подкрепата и насърчение, от които се нуждаете, и да си дадете време да растете и да се лекувате емоционално, когато е необходимо. Не е срамно да отидеш на психолог, ако това ти е необходимо!

Травмата може да бъде предавана от поколения на поколение, но това не означава, че сте обречени на провал за цял живот. Всеки от нас има контрол над своето собствено здраве – емоционално и физическо. Учените откриват, че генетиката има много по-малка роля в „болестта“, отколкото някога са мислили.

Има надежда.

За хората, които са се развели – има изцеление.

За деца, които са имали родители, които се развеждат – има изцеление.

6. Справяне с развода

Ако сте разведен родител, просто знайте, че децата ви не са създадени за да се провалят в обществото или да живеят с неблагоприятни здравословни условия. Понякога, особено в случаи на злоупотреба, разводът (никога не е желателно) е просто най-добрият вариант.

Проучванията показват, че здравословното, възстановено семейство или здравият нов брак може да подобри качеството на живот както за възрастните, така и за децата. Ако разводът разреши семейния конфликт, той действително може да помогне на децата да запазят отношенията си с двамата родители. Той може да помогне и чрез поставяне на здраво разстояние между дете и нарушен родител – ситуация, при която неразделянето би довело до повече по-големи травми.

Има изследвания, които показват, че децата на разведените родители всъщност могат да развият морал, който поставя много висока стойност на поддържането на взаимоотношения чрез любов, състрадание и вярност. Но първо, те се нуждаят от помощ, за да стигнат до там.

Децата ви се нуждаят от някой, който да ги слуша.

Те се нуждаят от някой, който да им помогне да израстват емоционално. Не им казвайте да мълчат или да казват, че всичко е наред или просто да не се тревожат за това, което се случва. Тези реакции от ваша страна, водят само до това, децата ви да се научат да се крият и да поставят повече стени около себе си, носейки травмата си в зряла възраст.

Вместо това, поощрявайте ги да изразяват това, което чувстват. Учете ги да назовават това, което изпитват, да претендират, това което мислят и да разрешават своите проблеми. Помнете тези три неща: „назовете го, заявете го, изхвърлете го.“ Научете се на същото заедно с тях. Всички ние трябва да растем с мисъл за преудоляване на болката и с цел здравословна среда и за живот.

Ако детето ви изпитва безпокойство, има начини да му помогнете.

Ако сте разведени и преживявате постоянни борби, моля, знайте, че стресът е невероятно нездравословен – както за вас, така и за децата. Постоянният конфликт между разведените родители е особено вреден за децата. Принуждавайки ги да бъдат свидетели на родители, които са враждебни помежду си и не си сътрудничат, може да навреди повече, отколкото да позволим на детето да бъде напълно отделено от единия родител.

Моля, консултирайте се и намерете най-добрия вариант.

 Изборът, който можете да направите, ще създаде възможно най-здравословната среда за вас и вашите деца.

 

 

Leave a comment