Най-бързият начин, да утешите детето си, когато плаче

Всеки родител не веднъж се е сблъсквал със ситуация, в която детето му е изпаднало в истерия и просто няма логична причина за това негово “решение”.

В тези моменти, всички ние се чувстваме безсилни и неспособни да му помогнем по какъвто и да е начин. Време е да открием метод, който ще ни помогне да се справяме с подобни ситуации по-бързо и лесно.

Искате детето ви да слуша и да прави това, което сте поискали от него? Но едно разстроено дете никога няма да може
да чуе дори това ваше искане и да се успокои от самосебе си. За това помогнете му първо да се успокои, за да може след това то да изпълни казаното му. Така печелите и вие и то.

1. Помогнете на децата да се успокоят с игра на мозъка.

Когато се разстроим, мозъкът ни функционира в по-примитивния мозък или в лимбичната система. Тази част от мозъка контролира нашите емоции.

Това се случва при възрастни и деца. Но мозъкът на възрастните е напълно развит (ако сте над 25 години), тоест Вие можете да контролирате своят емоционален мозък. малко по-добре, отколкото децата могат.

Когато нашият мозък функционира в лимбичната система, той по-трудно функционира в горния мозък, където се извършва логиката. Буквално, ние сме толкова емоционални, че не можем да мислим правилно и логично.

Един бърз начин да накарате хората, включително децата, да се успокоят, е да ги накара да мислят. Това прехвърля мозъчната дейност от емоционалния мозък към логическия мозък.

Когато забележите, че детето ви е претоварено…

Привлечете първо вниманието им като направите нещо неочаквано. Включете и изключете светлините, развълнувайте се и скочете нагоре-надолу, прошепнете, за да се наклонят, да ви чуят или каквото и да е друго действие, което ще насочи интереса им към Вас.

Започнете да играете бърза игра и ги предизвиквайте да…

  1. Назоват 5 неща, които са сини
  2. Кажат 3 неща, които чуваш точно сега
  3. Колко е 2 + 2? (изберете въз основа на способностите им)
  4. Кои са 3те неща, които могат да докоснет в момента?

Чрез тази игра, докато привличате вниамнието на детето си с мисловна дейност, то ще забрави за своят плач и ще се успокои без да осъзнава какво точно се случва.

2. Погледнете през очите на детето.

Детските мозъци и възрастните мозъци работят съвсем различно. Би било страхотно, ако винаги сме на една и съща страница, но повечето време децата и възрастните искат различни неща.

Когато децата хлипат, обикновено става дума за нещо, което е много важно за тях: да играят, да изпробват нови неща, да се опитвват да разберат как работи светът, да се забавляват или да завършват играта, която са започнали.

За възрастните всичко това изглежда като незначително нещо, но когато едно дете започне да плаче, това, което всъщност прави, е да ви разкаже за нещо, което е важно за него.

Това не е да оправдавание за хленченето, но ако можехме да видиждаме през „детските очи“, щяхме да започнен да виждаме цяла нова перспектива за това, което всъщност се случва.

Leave a comment