Децата и спортът

Спортът, независимо дали става въпрос за индивидуално или групово занимание е един чудесен начин за запълване на свободното време на децата. Освен забавление, спортуването носи и много други ползи. Участието на децата в различни спортни активности повишава тяхната физическа и умствена активност, кара ги да се чувстват по-уверени, по-мотивирани и им помага да придобият социални умения.

Какви са ползите от спорта?

Физическа активност. 

Тази полза стои на първо място и е най-очевидната. В днешно време децата прекарват твърде дълго време пред компютрите и телевизора, а спортът е една чудесна възможност, която да ги поддържа здрави и във форма. Съвет към родителите: Не е необходимо детето ви да става професионален спортист, освен ако това не е неговата мечта. Важно е то да има двигателна активност и да изразходва енергията си поне за няколко часа седмично.

Здраве

Здравето, както всички знаем, е основен двигател, който обаче, трябва да се задвижва. В днешно време децата се хранят със всевъзможни „лоши“ храни, консумират прекалено много въглехидрати, полуфабрикати, захари, Е-та и неусетно се сдобиват с наднормено тегло или в по-лошия случай – с някакъв вид хронично заболяване. Когато чрез храната детето приема повече енергия, отколкото се изразходва, излишната енергия се складира под формата на мазнини. Например: ако детето изяде един биг мак и средни картофки, ще му бъдат нужни три часа ходене, за да изразходи приетата енергия. Една алтернатива за избягване на наднорменото тегло е спортът. Като за предпочитане е да е с честота 2-3 пъти седмично.

Социални умения

Участието в различни спортове помага на децата да изградят социални умения, които ще са им в помощ през целия живот.Те придобиват лидерски умения, научават се на работа в екип и ефективна комуникация – все неща, които ще са им от полза в училище, в бъдещата им кариера и отношенията им с другите. Спортът трябва да бъде избрн според темперамента на детето.Ако то е с явно изградени лидерски качества е добре да се запише на колективен спорт и обратно – ако е по-социално активно – на индивидуален  спорт.

Самочувствие

Спортът има благоприятно влияние върху самочувствието и увереността на децата. Тези от тях, които се занимават със спорт непрекъснато получават похвали. Това от своя страна спомага за изграждане на самочувствието им. Освен това, чрез спорта децата се научават да изискват повече от себе си, тъй като градивната критика играе особено важна роля.

Успех в училище

Факт е, че децата, които спортуват, се справят по-добре в училище. Спортът изгражда дисциплина, която се пренася във всяка една сфера на техния живот и е особно благоприятна при дейности свързани с умствен труд.

 

Кои са най-подходящите спортове?

1. Бойни изкуства. Тези видове спорт изискват голяма концентрация. Освен това осигуряват положителни модели на подражание и децата лесно се научават на партньорски взаимодействия.

2. Плуване. Един спорт, който развива абсолютно цялата мускулатура и едновременно с това участие взима и активното дишане. В плуването участва цялото тяло и се изразходва много енергия. Ще се изненадате колко гладно и приятно изморено ще се връща детето след урок по плуване. Плуването е подходящ спорт за деца от аутистичния спектър.

3. Танци. Този спорт е по-предпочитан от момичетата, от колкото от момчетата. Въпреки това е едно от най-добрите физически занимания за деца. Те едновременно се упражняват и се забавляват с музиката. Танците способстват на децата да развият таланта си, развиват тялото, самочувствието и артистичността.

4. Футбол и  Баскетбол. Баскетболът е широко разпространен, защото за да се практикува не се изисква много оборудване или допълнителни разходи.Той спомага за развитието на координацията и концентрацията, а също така развива мускулите в горната част на тялото. Футболът е един много предпочитан спорт сред момченцата. Този спорт ще накара детето на бъде отборен играч. Другото полезно е, че детето ще иска да прилича на някой свой любим футболист, а това от своя страна ще го мотивира да тренира повече.

5. Шах. Шахът е едновременно и спорт и игра, а практикуването му спомага за изграждането на дисциплина и креативност. Освен това той изключително много развива умствената дейност на детето, концентацията и стратегическото мислене.

6. Колоездене. Един спорт, който не изисква много. Необходимо е само велосипед и подходящо време за разходка навън. Може да превърнете карането на колело в семейно занимание или спорт, който да носи забавление на всички членове.

Няма значение какъв спорт ще практикува детето, важното е да има физическа активност, да бъде здраво и да се чувства добре.