19 Забавни дейности за малки деца в дъждовните дни

Дъждовните дни могат да бъдат трудни за малките деца. Те са затворени вътре и са склонни да се отегчат, а понякога и да мрънкат. И така, какво можете да направите? 

 

 

1. Пластелин.

Не можете да сбъркате с домашно приготвен пластелин за деца на всякаква възраст! Тази активност сама по себе си може да забавлява детето ви с часове през дъждовния ден.

Дайте им допълнителни играчки и принадлежности, с които да играят, за да направят дейността още по-забавна и да продължи по-дълго. В допълнение към стандартните машини за рязане и валяци, дайте на вашето дете малко гумени печати, клечки за зъби или животни играчки, които да използват за техните творения от пластелин.

 

2. Практика за преливане.

Преливането е страхотна дъждовна детска активност и е чудесно за преподаване на независими житейски умения.

Дайте на детето ви малко бурканче и малка чашка и напълнете единия съд до средата и ги оставете да ги преливат една в друга и да пият! ( Съвет: поставете ги върху пластмасова тава и им дайте гъба за попиване, ако разлеят.)

Ако не искате да използвате вода, можете също да им дадете сухи неща като ориз или фасул.

 

3. Вана.

Ако навън вали дъжд и е прекалено влажно, за да играете в пясъка, следващата най-хубава игра е ваната!

Ваните могат да бъдат напълнени с водни бомбички, които оцветявят водата в интересни цветове и блясъци и създават много пяна, с която детето ви заедно с различни водни играчки може да си прекара страхотно.

 

 

4. Колаж от двойнозалепяща хартия.

Просто изрежете лист от двойнозалепяща хартия и го залепете на маса и дайте на детето ви квадрати от нарязана хартия, пайети, ориз и каквото друго ви дойде на ум.

Когато свършат, изрежете второ парче двойно залепяща хартия, за да направите между тях своето произведение на изкуството.

 

5. Мраморна живопис.

Рисуването с неща, които не са четки за рисуване, е много забавно за малки деца! Мраморите са предпочитани, когато става дума за рисуване.

Всичко, от което се нуждаете е течна боя в различни цветове, мрамор и кутия, достатъчно голяма, за лист хартия.

Оставете децата ви да направят нов дизайн на мрамора, след което можете лесно да го почистите.

 

6. Редене на чаши.

Можете да се опитате да пресъздадете кули или сгради – например Айфеловата кула и Колизеума от чаши (образование чрез играене е най-доброто!)

Също така можете да създавате предизвикателства за изграждане на чаши. Или се опитайте да достигнете тавана си.

Това е перфектната активност за дъждовен ден за цялото семейство и със сигурност малките деца ще обичат да ги редят!

 

 

7. Бъркалки и сапуни.

Просто напълнете кухненската мивка с вода и добавете малко сапун. След това подайте на вашето дете бъркалка, с която да си разбъркват пяната в мивката. Нека си измият играчките и играят толкова, колкото искат!

 

8. Изграждане на крепост.

Децата на всички възрасти обичат да правят крепости. Така че следващия път, когато вали навън, им предложете да направят крепост от:

  • Вентилатор и чаршаф
  • Маси, столове и одеяла
  • Възглавнички за диван

И им разрешете да похапнат, да гледат филмче или да подремнат в крепостта!

 

9. Игра с магнити.

Магнитите са магически за малките деца и са им много забавни да ги разучават. Създаването на магнитна кутия е толкова лесно! Всичко от което се нуждаеш е:

Различни магнити – различни размери и сили на привличане

Метални предмети като винтове, шайби, ключове, гайки и болтове и др.

И кутия или тава, в която да ги поставите. (Може да използвате метална тава, за да могат децата ви да редят магнитите директно върху нея.)

 

10. Цветно преливане на вода.

С водата е забавно да се играе по всяко време, когато сте дете – но това е още по-забавно, когато е в различни цветове!

Използването на малки бутилки с капкомер добавя ново ниво на интерес и е чудесно за развитие на фини умения.

Всичко, от което се нуждаете, са бутилки с капкомер, малки купи, вода и оцветител за храни!

Това е чудесен начин да изследвате смесването на цветовете и как се смесват основните цветове, за да направите нови цветове!

 

 

11. Оцветете кутия.

Малките деца обичат да оцветяват, но не винаги е подходящо мястото където го правят. Ето защо препоръчваме големите кутии! Намерете голяма картонена кутия – достатъчно голяма, за да може детето ви да седне вътре и да разполага с достатъчно място. Дайте им моливи или маркери и ги оставете да оцветят! Навсякъде из кутията. Ако имате малко детенце, то най-вероятно ще се побере цялото в кутията, така че няма да се налага да се притеснявате за надраскването на стени или мебели. След това превърнете кутията в пещера, къща или крепост!

 

12. Боядисване с вода.

Боядисването с вода може да изглежда скучно, но всъщност не е така. Рисуването с вода е забавно, защото това е като магия! Боядисвате и когато водата изсъхне, рисунката ви изчезва.

Това е чудесно за родителите, защото водата няма да оцвети или да нарани нищо!

 

13. Изкуства и занаяти.

Арт проекти и занаяти са перфектната дейност за малките деца в затворени помещения през дъждовни дни! Има безброй проекти, които можете да направите с вашето малко дете и те ще обичат процеса и най-вече крайния продукт!

 

Leave a comment