Имате гневно и силно емоционално дете? – 2част

Когато детето е ядосано, това лесно може да доведе до отрицателно вербално или физическо поведение. Често това кара родителите незабавно да прибягнат до наказание…

 

Стратегии за прекъсване на цикъла на гняв
при високо чувствителните деца.

 

Избягвайте импулсивно наказание.

Когато детето е ядосано, това лесно може да доведе до отрицателно вербално или физическо поведение. Често това кара родителите незабавно да прибягнат до наказание.

Наказването на детето може да изглежда като идеалното решение, което ще реши проблема и определено може да се почувства като правилното нещо, което трябва да направите в разгара на момента, но това не е ефективна дългосрочна стратегия. Това само учи децата, че не им е позволено да чувстват това, което чувстват.

Отнема много време, за да се осъзнае, че наказването на ядосано дете прави нещата много по-лоши! То би се ядосало за това, че е било наказано, а вие бихте се ядосали на поведението им. Тогава ще завършите в битка, която никой от вас не би могъл да спечели, и и двамата ще кажете неща, за които съжалявате след това. В крайна сметка трябва да се успокоите, да кажете, че съжалявате и ще започнете да поправяте това поведение.

Това всъщност не означава, че вие или детето ви правите нещо грешно и заради това изпадате понякога в състояния на гняв. Трябва да сте наясно, че никога не е добре физически или вербално да се наранява някой друг; но ядосаното дете не мисли трезво, както вие бихте могли. Емоциите им са поели в посока неспокойствие и гняв и бързо може да настъпи импулсивно поведение от тяхна страна. Тези деца често се нуждаят от помощ за регулиране на гневните чувства. Те знаят, че гневът може да бъде болезнен, но това е мощна емоция, която е трудно да се контролира без помощ. Ядосаните деца се нуждаят от инструменти, за да им помогнат да се успокоят.

 

 

Дайте им време да се успокоят.

Нищо няма да се постигне, когато детето ви е погълнато от гняв. Позволете на детето си да се чувства ядосано (стига да не наранява някого устно или физически) и му дайте време и пространство, за да се успокои, преди да се опитате да говорите с него. Нека знае, че сте там за него, когато е готово да сподели с вас.

 

Потвърдете емоциите си с емпатия.

Чувствителните деца трябва да се почувстват разбрани от своите родители. Когато се чувстват напрегнати и разочаровани, те няма да подходят трезво към проблема. Вместо да ги съдите или обвинявате, бъдете там за тях. Изслушайте ги и им позволявайте да се успокоят. Това, което те чувстват, е отражение на това, което се случва в тяхното съзнание да се чувстват разбрани.

 

Дайте имена на чувствата.

След като детето ви се успокои, не забравяйте да назовете чувствата му, като кажете нещо подобно: „Виждам, че се чувстваш много ядосан/а“. Това ще им помогне да назоват емоциите си. Колкото повече им помагате в това, толкова повече те ще могат да идентифицират чувствата си в бъдеще и да ги разбират по-ефективно.

Много лесен и подходящ за деца начин за идентифициране на чувствата им, е чрез писане и рисуване. Това може да бъде изключително ефективен метод.

 

 

Помогнете на детето си да идентифицира
техните
емоции.
 

Ако детето ви е достатъчно пораснало, поговорете с него за това, което чувства, че е довело до избухването му. Ако сте записвали техните гневни изблици в дневник, както е обсъдено в началото на тази статия, обсъдете тези, които виждате.

Дали се ядосват, когато загубят игра, когато не бъдат изслушвани, когато са гладни или преуморени, когато закъсняват, точно преди училище или когато се прибират от него? Този метод ще ви даде много прозрение, което ще ви е от полза, за да се движите напред в решаването на проблема.

 

Измислете план за действие.

След като вие и вашето дете имате по-добро разбиране за това защо се случва гнева, създайте план заедно, за да го управлявате. Какво могат да направят следващия път, когато започнат да усещат гняв? Как могат да поискат помощ? Какъв механизъм за справяне могат да използват, за да управляват гнева си? Разберете какви стратегии за успокояване работят най-добре за вашето дете и създайте план, който да им помогне да се чувстват по-добре в контрола на своите емоции.

 

Изградете позитивен образ за себе си.

Отделете време за поне един значим разговор с детето си всеки ден. Децата трябва да се чувстват обичани и ценени. Не забравяйте да общувате с тях и да им показвате своята безусловна любов. Това може да бъде прост, но наистина ефективен инструмент за ограничаване на гнева занапред.

 

 

Гняв и високочувствителното дете.

Да помагате на детето да знае как да се справя с гнева и разочарованието си е едно от тези трудни, но важни уроци, от които се нуждаем. Добре е за децата да се чувстват ядосани, но е важно за тях да се научат как да изразяват и управляват тези емоции по здравословен начин. В този момент трябва да имате по-добро разбиране за това, което причинява гняв в детето и да имате някои стратегии за родителство, за да се справите с гнева във вашето силно чувствително дете. Когато започнете да виждате гнева като това, което наистина е, можете да започнете да помагате на детето си да го управлява по-ефективно.

 

Leave a comment