Имате гневно и силно емоционално дете? – 1част

Забелязали ли сте често детето ви да проявява по-силни емоции и чувства? Те да преминават направо от спокойствие към експлозив и гняв без предупреждение? Дали то бързо се разстройва за неща, които за другите изглеждат незначителни? 

 

В тази и следващата статии ще разгледаме причините за гнева на вашето дете. 

Високо чувствителните деца са склонни да усещат нещата по-дълбоко и понякога тези чувства включват силен гняв. Тази статия се фокусира върху гнева и високо чувствителното дете. Ще обяснявам какво причинява гневното поведение в детето и ще ви предложим стратегии, които да ви помогнат да се справите с гнева на високо чувствителните деца.

 

1. Какво причинява гневно поведение?

Гневът е поведението, което произтича от несигурни чувства. Това показва, че нещо не е наред и е резултат от още по-дълбока емоция, която детето ви чувства и потиска в себе си.

За да откриете какво причинява гневното поведение на децата ви, трябва да се вгледате по-надълбоко в естеството на проблема. Опитайте да визуализирате емоциите на детето си под вормата на воден айсберг.

Гневът е второстепенната емоция, която то изразява и която вие виждате, но има нещо, което се случва под повърхността, която причинява този гняв у вашето дете.

Трябва да направите крачка назад и да се запитате какво наистина се случва тук? Каква емоция или дискомфорт те изпитват, което води до това гневно поведение?

 

  1. Претоварени ли са? 
  2. Смутени? 
  3. Разочаровани? 
  4. Нервни? 
  5. Усещат неуважение?

 

Безпокойството може лесно да се превърне в гняв. Когато детето се чувства социално неудобно или има страхове или притеснения, или не умее да се  изразява добре например, то може да изпадне в подобни състояния като гняв.

В крайна сметка тези чувства се натрупват и се изливат под фомрата на гняв.

Графиката по-долу илюстрира някои скрити емоции, които могат да доведат до гневно поведение при децата.

 

 

2. Потърсете в детайли.

Ако имате проблеми с определянето на причината за гнева, започнете да записвате, когато детето ви има много гняв.

 

  1. Често ли се случва преди началото на учебния ден? 
  2. Дали се случва, когато той или тя са разочаровани и не могат да разберат нещо? 
  3. Често ли се случва, когато са с брат или сестра?

 

Наистина наблюдавайте детето си и записвайте всичко поне за една седмица. Може да има доста неща, които допринасят за чувствителния детски гняв и изблици. Записването, когато се появят тези емоции, може да ви помогне да откриете модели, които ще помогнат за напредъка и разгадаването на проблема.

Ако имате по-добро разбиране за това кога се появява по-голямата част от гнева, можете да започнете да получавате по-ясна представа за това защо детето ви става раздразнително.

 

Дали се ядосват точно преди да
заминат за училище?

Те могат да бъдат нервни или тревожни за нещо, което се е случило в училище през предишния ден или да предстои нещо в новия учебен ден.

Дали ги тормози някое другарче? Те спорят по определена тема? Дали средата в класната стая е твърде сензитивна за детето ви?

 

 

Изглежда ли,че получават гневните изблици от нищото,
когато играят с брат или сестра?

Може би те се чувстват разочаровани и се нуждаят от помощ, за да се справят със своите чувства, когато става въпрос за техните братя и сестри. Дали братът е прекалено силен? Дали са по-хаотични, когато става въпрос за игра? Има ли чувства на ревност?

 

Има ли изблици, когато не спечелят игра или не
са в състояние да овладеят умение?

Това може да бъде ревност, разочарование и/или смущение, маскиращо се като гняв. Много от тях биха могли да са свързани и с възрастта и зрелостта.

 

 

3. Стратегии за прекъсване на цикъла на гняв при
високо чувствителни
те деца.

За децата може да е трудно да се научат как да се успокоят и да получат контрол над чувствата си, когато гневът ги завладее. По дяволите, трудно е и за възрастните! Тъй като гневът ескалира, за децата и родителите е по-трудно да останат спокойни и да мислят трезво, така биха моголи да прекъснат този цикъл?

 

Започнете със себе си.

Ако някога сте били извадени от нерви заради детето си, вие със сигурност знаете колко бързо може това да ви накара да се чувствате ядосани. Лесно е да се възприеме лично поведението им, особено ако сте високочувствителен човек. Да останеш спокоен, когато си в предела на гнева заради детето си, е предизвикателство, но съществено умение да се учиш като родител. Направете някои проби и грешки, за да разберете какво работи най-добре за вас и вашето дете, за да сте спокойни. Щом веднъж разберете кои са вашите начини, това ще ви бъде изключително полезно. Повтаряйки гневното поведение на детето си от своя страна, само ескалира ситуацията и често води до вина от ваша страна.

 

Leave a comment