Лошият навик – гризане на ноктите

Гризането на нокти и чопленето на кожички са едни от най-досадните и в същото време най-разпространените лоши навици. Приблизително 50% от децата си гризат ноктите. Лошият навик започва спонтанно и обикновено в стресови ситуации, но често се превръща в регулярно действие.

Най-честите причини

Най-честите причини децата да си гризат ноктите са стрес, копиране поведението на някой възрастен, привличане на вниманието върху себе си или скука.

Стрес – Психиката на децата е доста крехка и те нямат достатъчно натрупан опит да се справят сами със стресови ситуации. Възможни такива стресови ситуации биха могли да бъдат развод, загуба на близък човек, преместване в друг град, смяна на жилището, появата на нов член в семейството. Всичко това по един или друг начин се отразява на крехката детска психика и може да се прояви като соматичен признак.

Привличане на вниманието върху себе си – Децата го правят когато им е скучно или не получават необходимата подкрепа и внимание от възрастните. Един неприятен навик като гризането на ноктите със сигурност би привлякъл вниманието на мама и татко и би предизвикало някакъв вид реакция от тяхна страна.

Копиране поведението на някой възрастен – Не отхвърляйте възможността някой значим възрастен около детето да има този лош навик – лели, баби, бавачка и т.н. Децата често копират и поведението на някое другарче в детската градина или приятелче на неговата възраст. Много често причината е външен фактор, така, че е добре да се търси източника извън семейната среда. В тези случаи детето си гризе ноктите само когато е навън – в детската градина, например.

Скука – Това се случва при малки дечица, които все още не са си самодостатъчни. Децата няма какво да правят в момента и захапват ноктите.

Психолози твърдят, че гризането на ноктите не може да се разглежда само от негативен аспект. Обикновено след такива състояние се бележи нов етап от развитието на личността. Етапите на порастване винаги зависят от външни източници – дали на детето му предстои ново начало (смяна на детската градина или ще е първокласник например), дали има нови задължения и отговорности, дали има нови преживявания, дали се вълнува поради някаква причина и т.н. При прехода от един етап в друго е съвсем нормално да настъпи криза.

Как да се справим?

Методите за справяне с този проблем са в зависимост от възрастта, темперамента и индивидуалните особености на детето. При всяко дете сработва различен способ – при някои само един, при други – комбинация от няколко. Най-важно е да се разбере причината.

  1. Най – разпространения способ е намазване на ноктите с горчив безцветен лак. Има светкавичен ефект, но някои родители споделят, че детето свиква с горчивия вкус и продължава да си гризе ноктите.

2. Слагане на ръкавици. Това би сработило при много мънички дечица или в зимните месеци, но в летните няма как
да накарате детето да сложи ръкавици. Може да заложите на цветни лепенки, с които да покриете ноктит

 

  1. Изрязване на ноктите до дъно. Това понякога сработва, друг път – не. Много често малчуганите с изрязани до дъно нокти започват да си гризат кожичките и порочния кръг се завърта наново.

 

  1. Измислете заедно с детето план. Поговорете с детето за този му неприятен навик и го, накарайте го да осъзнае, че това не е хубаво нещо. След това го помолете да измисли план как ще се справи с този проблем. Когато детето участва активно в изготвянето и прилагането на план за действие, се превръща в основен двигател на промяната.

 

  1. Дайте пример. Изиграйте, но иронично пред детето как си „дъвчете“ ноктите а след това го попитайте дали му харесва. Може дори да помолите ваши близки, роднини и приятели да изиграят същия спектакъл. Има вероятност, и то голяма, детето да престане да го прави, тъй като не желае да става обект на подигравки по негов адрес.

 

  1. Час по гризане на нокти! Не, не се шегуваме. Американският психотерапевт Милтън Ериксон препоръчвал на родители, чийто деца си гризели ноктите да въведат в дневния график детето специален час, в който то да си упражнява това занимание. Методът се оказал доста успешен, тъй като децата започвали да възприемат това като вид ангажимент и подсъзнателно започвали да му се противят.

 

  1. Вярвайте в детето си и бъдете до него. То трябва да е наясно, че с вашата подкрепа ще успее да се отърве от този неприятен навик. Дайте на детето алтернатива. Обявете някой предмет за вълшебен и му кажете, че когато му се прииска да си гризе ноктите просто да го вземе в ръце като талисман, който го предпазва. Децата обичат, а и вярват в такива неща.

Leave a comment