8 неща, които вашето хлапе желае да направите, но не знае как да ви ги каже. – Част 2

Децата ни се нуждаят от нас, за да им кажем „не“ когато е нужно и за да им създадем безопасна и здравословна среда на съществуване, съдържаща нужните граници. 

 

 

4 – Кажете „Не“ и им дайте граници.

Родители, които казват „да“ на почти всичко, дори на съмнителните неща, показват на децата си, че не ги е грижа за тях, а просто се съгласяват с всичко.

Вярно е. Макар че детето ви може да рита и да крещи, защото не му позволявате това, което си е наумиоло, то знае под повърхността, че това е защото ви е грижа за него и си има причина за отказа от ваша страна. Това може и да не е от полза в самия момент, но вие и детето ви, ще видите ползата в бъдеще.

В този луд свят, в който живеем, се казва НЕ много често. Наистина нямате избор, защото обичате децата си. И вашата работа е да ги защитавате, да ги съпровождате през трудните избори и да ги научите, как да вземат по-добри решения.

Създаването на граници помага на детето ви да знае как да поставя здрави граници за себе си по-късно.

 

 

5 – Позволете им да живеят.

Вярвам, че всеки човек, роден на тази планета, има определена цел. Цел, която му е била дадена от техния създател. Можем да ги отгледаме в утробите си, но Бог им дава живот и цел. Трябва да почитаме даренията, които са им били дадени, и да им помогнем да растат с тях.

Децата ни се нуждаят от нас, за да им кажем, че са специални и уникални, дори когато са уплашени и се чувстват напълно неудовлетворени. Те трябва да открият и преследват целта си със страст и желание.

Твърде често родителите искат децата им да наследят семейния бизнес, какъвто и да е той. Или пък детето им да избере по-„разумна“ професия, вместо тази за която то си мечтае.

Често се опитваме да създадем план за живота на нашите деца, без да помислим, че те вече имат такъв, отдавна предначертан. Нашата работа като родители е да им помогнем да го открият и да го постигнат сами.

Има милиони депресирани, самоубийствени и безнадеждни възрастни, които са били притискани да преследват „разумна“ кариера, която е напълно извън тяхната цел или интерес. И макар да са постигнали успех в очите на света … те се чувстват празни.

 

 

6 – Дисциплинирайте ги.

Библията учи, че ние дисциплинираме, тези които обичаме. Има толкова много истина в това. Дисциплината не е непременно наказание, а умишленият акт на оформяне на правилното поведение. И това изисква работа и състрадание.

Това не изисква някой, който е направил нещо ужасно, да се изправи пред наказание непременно.

Не искаме да дисциплинираме децата си с „гниене в затвора и да изхвърлим ключовия“ манталитет. Да, наказанието и последствията са част от процеса на дисциплината, защото това подготвя децата за реалния живот. Но понякога отнемащото много време, преподаване на правилното поведение, показва колко много обичаме нашето дете.

 

 

7 – Дайте им независимост.

Децата се нуждаят от пространство и независимост, за да растат и да се научат как да направят добрия избор. Даването на независимостта на детето просто означава да им се позволи да работят сами над себе си… с вашето ръководство.

Това ги учи как техните действия имат както положителни, така и отрицателни последици. И тъй като стават по-възрастни, те трябва да могат да отсяват добрите и лошите решение. Ще откриете, че по този начин те ще се научат да се самопоправят с много по-бързи темпове, отколкото вие винаги го правите за тях.

Само не забравяйте да се въоражите с големи дози спокойствие и търпение, тъй като те ще правят грешки, докато се научат!

 

8 – Подкрепете и обичайте тяхната уникалност.

В днешния свят, ние трябва да бъдем преднамерени да възприемаме уникалността на нашите деца. Нашите деца се нуждаят от нас, за да потвърдим, че макар тяхната уникалност да ги отличава, именно тя ги прави специални.

Помислете за Лейди Гага и Майкъл Джексън. Тяхната най-голяма претенция за слава е това, което никой друг не е правил преди…За това е нужна смелост, увереност и способност напълно да приемат своята уникалност.

 

Leave a comment