Отглеждане на лесно приспособими деца.

Това не се отнася само за проблеми в работата или училище и т.н. Това са неща с които ви е трудно да се справите. Независимо дали е да карате колело, да опитате нови храни, да завържете нови приятелста, да се запишете на шофьорски курсове или да се изправите срещу психически натиск от колегите ви.


Приспособимостта влияе на всички области от живота на човек, във всички възрасти. Едно лесно приспособимо дете е в състояние да се справи с живота малко по-лесно, дори когато истинските неприятности му се случат. Придавайки му тези качества от ранна възраст, вие го подготвяте за реалните ситуации, които живота ще му поднесе рано или късно. То ще продължава да се бори дори, когато нещата се влошават. То ще бъде упорито.

Удивителната новина е, че това не е само и единствено вродена черта на личността. Тя може да се изгради и научи! За да помогнете за развитието на лесно приспособими деца, можете да направите следните стъпки:

1. Поощрявайте опита, а не резултата.

Ако децата ви наистина дават всичко от себе си, когато правят нещо, това заслужава вашата похвала. От друга страна, ако единственото време, в което детето ви чува похвала от вас е само за нещо, което е почти перфектно изпълнено, то може да започне да се чувства сякаш вашата любов може би не е безусловна и че тяхната стойност се определя, само от това как се справят с поставените им задачи. (Като например носенето у дома на перфектен резултат от тест, когато това може би просто не по неговите сили, или пък очакване от вас, детето ви да бъде най-доброто дете в училище и по всеки предмет). Това подхранва ниското самочувствие, което определено не е това, към което се стремим. Особено след като лесно приспособимите деца са склонни да имат високо самочувствие

2. Учете ги да се справят с проблемите,
които ги спохождат.

Когато вие като възрастни знаете, че проблемите винаги имат решение, много по-малко вероятно е да се криете от тях, камо ли да обвинявате себе си за даден проблем. По-вероятно е да започнете да разнищвате проблема, защото знаете, че ще можете да го разрешите или поне да направите някаква промяна в тази посока. По принцип, знаейки, че можеш да разрешиш проблемите, даваш силен тласък на ефикасността на човека. Точно на това трябва да научите своите деца, че решение винаги има и то на всичко! Въпрос на време е те да го открият сами.

3. Оставете ги да грешат.

Отстъпете и нека децата ви правят грешки. Дайте им шанс да се окажат в (леко) стресираща ситуация. Съществува проблем с балансирането на нуждата и желанието за защита на децата, и за необходимостта да им бъде позволено да растат и да се учат от житейския опит. При прекомерната защита на децата, ние ги лишаваме от възможността да измислят как да се справят сами, което всъщност е най-важното на което трябва да ги научим докато още порастват. Неуспехът може да бъде отличен учител. Не наричаме децата лесно приспособими, ако се справят добре, но нищо лошо не се е случило. По дефиниция, лесно приспособимите деца са тези, които процъфтяват когато стане напечено и успеят да се справят с изникналата пред тях трудна ситуация, измисляйки сами правилното решение на проблема.

4. Научете ги да се борят,
за това което искат.

В хода на голям проект или задача повечето хора имат се оплакват: „Няма ли да свърши вече?!“ И тъй като децата ви са хора, те също ще имат импулсивното чувство, че трябва да се откажат, когато нещо отнема повече време за да се случи или просто ще искат да се свършват с него. Те трябва да се научат да се стараят до самия край, тъй като в противен случай няма как да постигнат целите, които са си поставили. Лесно приспособимите деца са в състояние да направят това и да се справят със ситуацията до самия ѝ край, без дори да си помислят, че могат да се откажат.

5. Бъдете добър модел на подражание за своите деца.

Вероятно вече много добре контролирате вашите импулси, но ако всичко е само в ума ви, е време да започнете да изказвате част от това, така че децата ви да могат да научат как мислите вътрешно. Говорете им за това как се справяте с вашите проблеми, за вашата гъвкавост в ситуациите и упоритост и за това как вие не се отказвате, независимо от трудностите, които ви се изправят на пътя. Разкажете им кога сте успели в борбата си срещу импулса да вземете лесния изход и какво ви помогна да спечелите тази борба и защо е много по-ценно да не избираме лесните изходи в живота.

6. Обичайте ги безусловно и им го показвайте.

Центърът за развитие на децата от Харвард казва: „Най-често срещан фактор за децата, които развиват своята приспособимост, е поне една стабилна и отдадена връзка с подкрепящ родител, полагащ грижи за тях или друг възрастен.“ Така че най-важното е да бъдете там за тях, без значение от обстоятелствата и те да знаят, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа и, че ще бъдете плътно до тях.

Leave a comment