10 неща, които можете да направите като родител, за да избегнете детето ви да се превърне в лошо/гадно дете.

Често подрастващите деца проявяват непиемливо поведение към своите родители, връстници или други възрастни, в следствие на неправилно възпитание или нещо. което предизвиква това тяхно поведение да избива. В тази статия ще разгледаме как можете да се справите с този проблем.

1. Научете го за значението на Емпатията.

Всички сме чували за тази поговорка – третирайте другите така, както искате да бъдат третирани . Когато забележите, че детето ви прави нещо неприемливо към друго дете, задавайте му следните два въпроса –

  1. Как смяташ, че се е почувствало това дете от твоите действия?
  2. Как бих се почувствал/а ти, ако някой постъпи с теб по същия начин?

Тези два въпроса обикновено им помагат да разберат значението на тяхното поведение. Това упражнение помага на хората и най-вече подрастващите да мислят за поведението си преди да започнат да правят нещо лошо.

 

2. Обучете го за приемане и толерантност.

Светът се състои от хора от всички сфери на живота. Обучаването на децата да разбират и уважават различията помежду си е чудесен начин да се създаде среда без омраза около тях. Използвайте това като възможност за обучение. Вашето дете ще се натъкне на хора от различна раса, култура, религия, общество и системи от вярвания. Научете ги как да работят и да играят добре с другите.

3. Научете го да уважава себе си и другите.

Уважението е двупосочна улица. Обучението на децата за уважение не се случва за една нощ, отнема практика и дългогодишно укрепване. Ние винаги трябва да моделираме и даваме за пример същото поведение.

4. Поддържайте линиите на комуникацията.

Обсъдете как да се справите със стреса, ако не се приспособите.

Водете открит диалог с децата си за връзките и комуникацията с хората. Ако това не ви помогне, можете да изберете роля в различен сценарий(ситуация) за детето си и да видите как то би се справило с нея. Това, вярвате или не, ви дава представа какъв е неговият мисловен процес и ви помага да видите как то се справя със различните ситуации.

Всеки се чувства изоставен в някакъв момент от живота си. Като родител, можете да говорите с детето си за справяне със стреса. Освен това, говорете за важността да останете верни на себе си. Не позволявайте на детето си да променя това „кой е“, за да се хареса на някой друг.

 

5. Поставете добър пример за детето си. 

Децата подражават на това, което виждат, така че бъдете изключителен пример за вашето дете. Когато клюкарствате с приятелите си или казвате нещата за други хора, децата ви забелязват това. Трудно е да се признае, но понякога трябва да погледнем навътре и да се запитаме какво правим погрешно.

Уверете се, че третирате правилно всички, с които се срещате, от членове на семейството до приятели, до сервитьора в ресторанта или непознати в търговския център.

6. Включете се в техния живот по-активно.

Бъдете част от живота им, задавайте въпроси, разберете за техните приятели, техните учители и ги опознайте. Наблюдавайте и си водете бележки, може да се изненадате от това, което виждате.

7. Безусловна любов / валидация.

Как показвате любов? Осигурете последователна и постоянна подкрепа. Кажете на детето си, че го обичате, осигурете последователна и любяща подкрепа. Кажете му, че е умно, красиво и специално. Накарайте го да се чувства обичано, не само чрез вашите действия, но и с думи. Предложете положителни отзиви. Децата трябва да бъдат постоянно напомняни за нашата любов към тях.

8. Бъдете бдителни.

Наблюдавайте външните влияния на детето си. Знаете ли какво обхваща ежедневието на вашите деца? Децата действат първосигнално, когато нещо ги притеснява.

9. Не се отричайте.

Ако забележите, че детето ви не показва най-доброто поведение, не го отблъсквайте и отхвърляйте, като мислите, с цел то да се стресне от това. Или по-лошо, не казвайте „той/тя е още дете“.

10. Поискайте помощ.

Ако всичко друго се провали; не се страхувайте да поискате помощ от специалисти, които да ви помогнат правилно да моделирате поведението на свето дете.

 

Leave a comment