5 стъпки за насърчаване на независимостта у децата.

Започваме да правим всичко за нашите деца, още от самото им раждане. Слагаме храна в устата им, избърсваме дупето им и мием зъбите им. Децата ни идват при нас в сладко, малко тяло, което не е способно да направи нищо само за себе си…

С развитието и порастването на вашите деца, те непрекъснато усъвършенстват уменията си, за да бъдат по-самостоятелни. Често – вие като родители забравяте, че вашите деца са порастнали вече.

Отглеждането на независими деца не е само за удобство за мама.

Когато насърчаваме нашите деца да правят неща за себе си – тяхната самоувереност се подобрява. Когато покажем, че вярваме в тях – те започват да вярват в себе си още повече.

Има много причини, поради които не насърчаваме независимостта на нашите деца, като например:

  • Те ще направят бъркотия.
  • Не са достатъчно бързи.
  • Те ще се провалят и ще се разстроят.
  • Те ще се почувстват необичани, ако не успеят да се справят добре с поставената им задача.  .

Но – идва момент, когато трябва да избутаме нашия невротичен, контролиращ, прибързан, добронамерен Аз, за ​​да се отпуснем малко и да позволим на нашите нуждаещи се малки хора да цъфтят.

Независимостта не се случва през нощта, но с търпение можете да започнете да засявате семената на по-независимо дете.

 

1. Създайте организирана среда, която прави независимостта лесна.

Вашите деца не могат да бъдат независими, докато вие не им дадете възможност да се научат да бъдат такива. Показвайте всяко действие водещо до самостоятелно организиране на ежедневието на детето ви, като му показвате как точно трябва да се слува това. Помолете го да повтори действието, докато не се уверите, че може да се справи с него без вашата намеса и присъствие.

Научете ги да организират играчки си за по-лесно почистване.ю

По този начин не само ще си спестите или улесните непрестанното досадно минаване след детето и събиране на играчки от всяка част на къщата, но и ще научите децата си да бъдат отговорни за количеството бъркотия, която създават, докато си играят. Колкото повече разхвърля, толкова пов-дълго време ще му отнеме след товя прибирането. За да успеете да накарате детето си да свърши тази работа (след като подробно сте му показали как точно се случва това и какъв трява да е крайния резултат), предложете  му поощрителна награда, която ще получи след свършената качествено работа, която сте му възложили. Не бъдете прекалено сурови и стриктни, особено в началото и поощрявайте своето дете, дори и за най-малкия успех в правилната посока, който е постигнало. По този начин ще го мотивирате да продъжлава и дори да се старае повече за напред.

 

Можете от ранна възраст да го научите да си налива само вода и да му обясните колко е важно приемането на достатъчно количество.

Набавете си пластмасови чаши и направете лесен достъпа за децата ви до диспенсър или друго място, от което те могат да си налеят вода.

 

 

2. Не подценявайте децата си.

Не подценявайте способностите на детето си. Дайте на детето задачи и седнете с тях първоначално да им обясните защо е нужно да изпълнят тези задачи, с какво те са полезни за тях, как ще помогнат на вас по този начин, както и какво е правилното им изпълнение. Измислете малка поощрителна награда, която да е техният заслужен подарък след правилното изпълнение на всички поставени задачи за деня или седмицата. Дайте им указания, без да се опитвате да контролирате всичко. Нека правят грешки и подчертават усилията си, по този начин ще се научат наистна самостоятелно да се справят.

 

3. Дайте си допълнително време (и търпение) за възложените задачи.

Ако искате вашите деца да почистят, да се облекат или да изпълнят каквато и да е задача, – отделете допълнително време. Няма нищо по-лошо от това да настояваш детето да направи нещо за себе си, само за да се разочароваш и да го направиш за тях, карайки го да се чувства зле от неуспеха си, само защото като родител си решил/а, че бързаш. Подобни заниания и учене на отговорности не са подходящи за периоди, в които времето е ограничено. Когато бързате – избягвайте да искате от децата си да правят нещо, което ще направят с бързината на охлюв. В тези случаи по-добре го свършете вие за тях, без да споменатавате каквато и да е отговорност от тяхна страна. Важно е първо да им създадете праивлни навици за конкретните дейности, след което чак да ги научите да ги правят достатъчно бързо, когато времето е ограничено.

4. Уверете се, че почистването е лесно, като имате на разположение детски чисти
консумативи, които са достъпни
за малчуганите.

 

Можете да преподадете отговорност, като децата ви почистят след себе си.

Създайте малки почистващи комплекти за най-малките деца. Вътре сложете малък прах, кофа за боклук, парцали, кърпички, гъба и бутилка с водна струя, както и малка метла. Когато те се разпръснат нещо или имат разхвърлян материал за рисуване – помолете ги да изчистят бъркотията си, като използват предварително направените за тях малки почистващи материали. Това ще бъде забавно за тях, тъй като ще го приемат като вид игра.

 

 

5. Използвайте играчки за децата, за да развивиете
житейски
те умения на своите деца.

Някои житейски умения няма да се развият естествено. Връзванет0 на обувките, познаването и умението аз броене и съхраняване на пари, карането на велосипед са само няколко житейски умения, които трябва да бъдат задълнително научени от децата. Има много играчки, които могат да помогнат на децата ни да развият тези умения по-бързо.

 

Leave a comment