5 съвета за създаване на идеална рутина преди лягане.

Установяването на рутина преди лягане е една от най-важните стъпки за създаването на добри навици за сън у детето ви.  За децата е от съществено значение да имат рутина за лягане. Когато имате пълноценен сън, вашите деца имат повече сили и енергия за предстоящия им ден.

 

1. Къпане.

Къпането е най-важната част от рутината преди лягане. Хубаво е с това да се започне рутината за лягане на детето, като това трябва  да се случи след вечеря, тъй като по време на нея децарта се цапат доста. Стоенето в топлата вода помага на децата да се отпуснат, което в последствие ще помогне за тяхното по-лесно заспиване, а в същото време вие успявате да ги почистите качествено.

Въпреки това, ако детето ви не обича да се къпе, не е задължително да го включите в рутината си преди лягане.

 

 

2. Пижами. 

След като децата изсъхнат от банята, отведете ги в стаите им и ги облечете с пижамите им.  Понякога може да погъделичкате краката му и да си поиграете с него, докато го обличате. При малките момиченца, ако е измита косата – се включва и нейното изсушаване до пълна сухота.

 

 

3. Приказка за Лека нощ.

Четенето на приказки преди лягане с децата е важна стъпка от рутината, която им помага да се отпуснат още повече. Също така е добра идея да се оставят умовете им да се скитат из магичните светове на историите от приказките, преди да заспят.

 

 

4. Гушкане и целувки.

Любимата част от ежедневието на  всеки зает родител е да даде прегръдки и целувки на своето мъниче преди лягане. Ако не сте успели да кажете „обичам те“ или да прегърнете децата си през деня, можете да им покажете преди да заспят, колко ги обичате.

Прегърнете и целунете детето си и му пожелайте сладки сънища. Също така се погрижете детето Ви да има любимата си плюшена играка, с която обича да спи и да е добре завито.

 

 

5. Нощна светлина.

Много деца спят с някакъв вид светлина, защото една тъмна стая може да бъде много страшно място за деца, особено ако спят сами. Осигурете на детето си приглушена светлина, която ще му помогне да заспи в спокойствие, че няма нищо страшно в неговата празна стая и нищо няма да му се случи докато спи.

 

МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ!

Създаването на рутина за заспиване на вашите деца, ще ви помогне по-лесно да се справите с тази не лесна задача, ще създаде навици у вашите деца и те няма да са стресирани, а напротив – ще знаят какво предстои и ще се забавляват. Те ще знаят кога е време за миене и ще имате определено време за себе си и съпруга си през нощта. Каквото и да правите, винаги се уверете, че то работи за вашето семейство, защото всяко семейство е различно.

 

Leave a comment