Прости навици на щастливата майка. – 1ва част.

Когато хаосът от живота и децата могат да ви повалят емоционално, е важно да не се изгубите в стреса на ежедневния живот. Ето лесни навици на една щастлива майка, които всеки може да спазва.

Тези супер прости навици на една щастлива майка могат да бъдат ключа към намирането на радост във вашето родителство отново. Когато се чувстваш изгубила себе си, или всеки ден се е превърнал в безкрайна тирада от викове и сълзи (твоите, а не на децата)… Или се чувствате като че ли току-що си се отказала от надеждата си да се почувстваш отново себе си … тогава тази статия е точно за теб!

Ако си родител, си бил там. Всички ние сме. По сниките в интернет, родителство е нещо подобно: семейни вечери и домашно приготвени ястия, децата си играят на пода, хвърляне на топка в двора с увсмивки на лица, и т.н. Това, което се крие обаче зад тази картина е следното: крясъци, изтощение, хаос, бъркотия, и чувството, че губиш ума си.

Мисля, че всички стигаме до точка, в която осъзнаваме, че родителството просто не е това, което сме си мислели. Разбира се, ние обичаме малките глупости от нашите деца. И ще направим всичко за тях. Но те са трудни. Те са всенуждаещи се. И те изсмукват личността ти. А това са добре възпитаните!

И ти ли се чувствап по същия начин? 

Добрата новина е, че е напълно възможно да се намери малко щастие, дори като майка. Ако познавате майка, която се държи като че ли тя наистина се е съживила след като е родила дете, най-вероятно тя практикува няколко, ако не и всички навици, които сме ти приготвили. Или пък тя се преструва… и може би трябва да й предадеш тази статия.

ПРОСТИ И ЕФЕКТИВНИ НАВИЦИ НА ЕДНА ЩАСТЛИВА МАЙКА

Първата стъпка да станеш щастлива майка е разбирането, че има огромна разлика между перфектна майка (която не съществува) и щастлива майка. Да бъдеш щастлива мама не означава, че децата ти са гении, вършиш всичката домакинска работа, никога не се оплакваш и си винаги в добро настроение. Това означава да се научиш как да възприемаш възходите и паденията на родителството и да оставиш нереалистичните очаквания назад в съзнанието си.

Само вие знаете какво ще ви направи щастливи. Но следването на тези прости навици определено ще ви помогне!

1 – ПОИСКАЙТЕ ПОМОЩ.

Щастливите майки искат помощ и не се страхуват да я използват. Те искат помощ от техните съпрузи, семейството си, а понякога и от техните приятели. Щастливите майки знаят кога да наемат детегледачка, за да имат вечер за среща с приятели, или дори да направят нещо за себе си. Те се отказват от мисълта, че трябва да направят всичко сами.

Много пъти щастливите майки дори питат децата си за помощ. Няма срам да кажете на децата си „Мама е претоварена и се нуждае от помощ при почистването на тази стая“ или „Мама е наистина уморена и не се чувства добре. Нуждая се от твоята помощ, за да мога да си почина след това, за да мога да се чувствам по-добре и да прекараме известно време заедно, да правим нещо забавно.” Нека децата ви виждат като човешко същество, каквото реално сте.

2 – ЯЖТЕ ДОБРЕ.

Щастливите майки се хранят добре. Изглежда достатъчно просто, но всички знаем колко трудно може да бъде, когато животът ни е натоварен. Най-лесно да вземеш бургер или бърза храна за обяд. Не знам защо ни отнема толкова дълго време в живота, за да научим, че колкото по-добре се чувстваме вътре, толкова по-добре ще се чувстваме психически. Така че консумирането на храни, които ни дават повече енергия, или не ни дават много захар, допринасят много за нашето щастие.

Така че остави чантата с бисквити и спри да пиеш кафе за закуска и обяд едновременно. Вземи парче плод, барче с мюсли или салата. Не е нужно да правиш диета, а просто трябва да ядеш нещо, което да те кара да се чувстваш добре след това, а не подута или изморена.

3 – СПЕТЕ ДОБРЕ.

Сънят… какво е това изобщо? Ако в момента имате 5 деца под 5 години вкъщи… обърнете се към предложението да помолите за помощ. В противен случай, намерете начин да си починете достатъчно. Може би това означава да си лягате по-рано, или да си вземете дрямка, когато децата ви спят. Каквото и да правите, си починете достатъчно преди това. Майките, които са лишени от сън, са склонни да крещят повече и да наказват по-строго децата си.

4 – СЪБУДЕТЕ СЕ ПРЕДИ ДЕЦАТА.

По този начин ще има баланс във всичко. Така че не е нужно да ставате няколко часа преди децата си, а само 30 минути.

Опитайте се да се събудите поне половин час преди детето си. Не правете нищо друго освен да пиете чаша кафе и да гледате новините (социални мрежи). По време на тези 30 минути, ще се наслаждавате на малко спокойствие и тишина и те ще ви дадат няколко дълбоки вдишвания, преди да започне деня ви.

5 – ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН.

Да! Щастливите майки излизат. Физическия престой на закрито през целия ден може да накара всички да се изнервят и изморяват. Щастливи майки са склонни да бъдат майките, които излизат от вкъщи.

Това включва и излизане с други майки. Обядвайте или се срещайте в парка. Майките, които излизат с други майки, са склонни да бъдат много по-щастливи от майките, които остават вътре в себе си цял ден.

6 – ИМАЙТЕ ПРИЯТЕЛИ.

Което ме води до следващата ми точка. Щастливите майки имат приятели. Не е нужно да сте най-популярната мама в блока. Просто трябва да имате един наистина добър приятел/ка… и няколко други приятели, за да се срещате за обяд или кафе или децата ви да играят заедно от време на време.

Щастливите майки осъзнават важността на социалното взаимодействие, но не чувстват нужда от стотици различни хора в живота си. Само няколко специални, които служат на целта, от която се нуждаят. Някой имат нужда да си отдъхнат или пък други – да пазаруват. Щастливите майки имат приятели, защото не се чувстват сами.

7 – ТРЕНИРОВКИ.

Упражненията вървят ръка за ръка с правилното хранене и пълноценният сън. Колкото по-добре се чувствате физически, толкова по-добре ще се чувствате психически. А когато вие се чувствате добре, ще ви бъде много по-лесно да помогнете и на своите деца да се чувстват добре.

Упражнението може да означава нещо различно за всеки. За някои – всяка сутрин правене на 15 лицеви опори. Или да изведеш кучетата на разходка всяка вечер. Може би някои клякат и правят коремни преси. Не е нужно да имате перфектно тяло, а просто дасе чувствате по-добре само с малко упражнение в деня си.

Когато не правите нищо физическо, имате по-голяма склонност да се чувствате безжижнени и неудовлетворени и това да се отрази на семейството ви, чрез държанието ви.

Leave a comment