Прости навици на щастливата майка – 2ра част.

Когато хаосът от живота и децата могат да ви повалят емоционално, е важно да не се изгубите в стреса на ежедневния живот. Ето лесни навици на една щастлива майка, които всеки може да спазва.

8 – ПЛАНИРАЙТЕ СВОИТЕ ВАКАНЦИИ И ПОЧИВКИ.

Очевидно всеки, който пътува по света и преживява нови неща, би бил щастлив, нали? Това не е това, за което говоря! Вашият ежедневен живот на работа, домакинска работа и планирането на вечеря например могат да станат доста досадни и еднообразни за една жена. Планирането на почивка обаче дава на майките нещо, което да очакват с огромно нетърпение.

Тя може да бъде еднодневна екскурзия, или къмпинг, или голямо карибско пътешествие. Повечето щастливи майки имат нещо, което им харесва да планират и да се радват до неговото настъпване. Във всеки един момент мога да кажа, къде искам следващото ми семейно пътуване да бъде или дори следващото ми уикенд бягство. Ако не съм планирала нещо, аз съм нещастна майка!

9 – ДА СЕ НАСЛАДИТЕ НА СВОЕТО ВРЕМЕ.

Не само, че щастливите майки се радват на своето време… но дори те не се чувстват виновни за това! Сериозно, дами, това е невъзможно. Отделете час, за да направите нещо сами и за себе си. Или дори 10 минути.

Но нали щастливите майки имат приятели и са социални? Да, наистина, една щастлива майка прави и двете. Те имат приятели, но също могат да намерят мир и щастие само със себе си понякога. Щастливите майки могат да прекарват времето си далеч от децата си и да знаят, че това ще ги направи по-добри майки.

10 – НЕ СЕ СЪСТЕЗАВАЙТЕ.

Не мога да подчертая достатъчно колко е важно това. Може да сте изключително богати и супер слаби и да имате перфектни деца… и винаги ще има някой, който има повече от вас. Или е по-добре от теб. Щастливите майки не се сравняват с други майки. И те се опитват много силно да не се конкурират с други майки.

Те определят реалистични цели за себе си и семействата си и имат чувство на щастие, когато постигнат тези цели. 

 

11 – ИМАТ БЪДЕЩ ПЛАН.

Наистина вярвам, че този навик работи за всеки. Майки, татковци, необвързани, стари или млади. Но по някаква причина сме склонни наистина да мислим за нашето бъдеще, когато станем родители. Майките, които имат план за бъдещето си, са склонни да бъдат по-щастливи ежедневно. Когато имате нещо, с което да очаквате с нетърпение, вие сте склонни да бъдете щастливи.

Един бъдещ план може да бъде толкова далеч, колкото ще правите, когато се пенсионирате (аз ще живея в кемпер и ще живея в друга държава през цялата година). Или може би е по-краткосрочно, като закупуване на по-голяма къща или нова кола.

Колкото повече цели сте поставили, толкова по-щастливи ще сте вие.

12 – СМЕЙТЕ СЕ И БЪДЕТЕ “ГЛУПАВИ”.

Смехът е заразен. И ако не вярвате, че е вярно, опитайте да играете играта със смеха с децата си. Предизвикайте ги да не се смеят, докато вие се смеете на тях и пляскате.

Но сериозно, майките, които се смеят повече, са склонни да бъдат по-щастливи. Смейте се на забавно шоу, смейте се на лудото видео на YouTube, където се сдобивате с милион акции, смейте се на децата си, които са слаби в шегите още. Просто се смейте!

13 – ПРЕКАРВАТ ПО-МАЛКО ВРЕМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ.

Facebook и Instagram са забавни убийци. Но ние вече знаем, че те не са нищо друго, освен най-важните моменти от живота на всички. Те НЕ показват лошите времена, тъжните времена или нещата, които ви водят надолу. И тъй като всичко, което виждаме, са други щастливи моменти, то прави живота ни да изглежда още по-лош.

Щастливите майки са тези, които прекарват много малко време в социалните медии. Ако изобщо са на него, те следват само близките си приятели и семейство и използват по-малко от час медия на ден.

Колкото по-малко майки сравняват живота си с другите, толкова по-щастливи ще бъдем.

14 – ДА ИМА ЧИСТ ДОМ, НО НЕ БЕЗУПРЕЧЕН.

Обърнете внимание на това как точно го написах. Те имат чисти домове. Но НЕ БЕЗУПРЕЧНИ. Значи, да, те се подреждат и нещата обикновено са доста организирани. Защото чистите домове и организираните домове ни дават по-малко безпокойство. 

НО… не е безупречен. Щастливите майки научават кога да пускат от време на време малка бъркотия. Къщата им може да е чиста и организирана, но може да има и някои ястия в мивката и някои играчки, натрупани в ъгъла.

Има дни, които трябва да си напомням, кой го е грижа как изглежда къщата… кой ще дойде да го види?

 

Leave a comment