Сваляне на памперса, раздяла с биберона

Животът на съвременните майки в днешно време би бил почти немислим без памперсите. Освен, че помагат да се намали бройката на бебешките дрешки за пране, те се грижат и за детската хигиена. Но кога, настъпва моментът, в който трябва да се разделим с памперса?

Повечето родители смятат, че е редно детето да спре да носи памперс някъде по средатата на първата и началото на втората годинка. Счита се, че това е период, в който то е достатъчно голямо да контролира биологичните си нужди.

Други пък продължават този процес до към 3-годишна възраст, защото смятат, че по този начин ще избегнат нощните напишквания.

Има и такива родители, които махат памперса преди годинка на детето. Те смятат, че по този начин се стимулира естественото развитие.

Истината е, че всяко дете има различни поведенчески реакции.

 

Как да разделите детето и памперса?

През 40 и 50-те години на XX век 100% от бебетата са били повивани с пелени за многократна употреба, а 95% от тях са се научавали да се изхождат на гърне преди навършване на 18-месечна възраст. Днес 90% от децата носят пелена за еднократна употреба, а само 10% започват да се изхождат на гърне около 18-месечна възраст.

Махането на памперса може да се осъществи постепенно или отведнъж и завинаги. Препоръчително е обаче, махането на памперса да става поетапно. Първо, за да не се стресира детето и второ, то да успее да усети разликата. Специалисти съветват първо да се започне с махането на обедния памперс, след това дневния и накрая нощния. Махането на нощния памперс може да изисква доста време. Препоръчително е също след като детето се събуди от сън да се слага на гърне, но за не повече  от 10-15 мин. През целия този период на раздялата на детето с памперса, трябва да бъдете доста внимателни и да показвате  на детето, за да може то да се научи да казва когато му се ходи до тоалетна.

Алетрнативни варианти: Един чудесен такъв би бил т.нар. протектор за детското легло. Функцията му е да запазва матрака сух и чист докато детето спи без памперс. Могат да се използват също и пелени за многократна употреба. Функцията им е свързана с това детето да почувства дискомфорт от влагата и да свикне, че трябва да използва тоалетна.

Малко статистика: при закупуване на среден клас пелени за еднократна употреба разходът на месец варира между 70лв.-90лв. Помислете колко бихте спестили на годишна база когато детето се раздели с памперса.

 

Раздяла с биберона

Нуждата от сучене е вродена и използването на биберон до 2-годишна възраст не е противопоказно. А и биберонът е за предпочитане пред палеца. След третата година, обаче, използването му става опасен за здравето на зъбите на детето. Появяват се празнини в устната кухина, а това може да доведе до проблеми със захапката. Дългогодишното използване на биберон може също така да доведе до неправилно положение и функциониране на езика, чрез което се затрудняват звукообработката, а от там респективно и  развитието на говора. Не могат да бъдат произнесени най-вече звуците С и З. Освен това се смята, че продължителното използване на биберон, води до проблеми с вътрешното ухо. Според едно финландско проучване деца над 6 месеца, които използват биберона само преди заспиване или изобщо не го използват имат с около една трета по-малко такива възпаления, за разлика от тези, които го ползват целодневно.

Около 8-мия месец е добре детето да бъде отказвано от биберона. Тогава сукателния рефлекс се замества от дъвкателния и детето все повече трябва да предпочита зъбите пред биберона.

 

Кога е настъпил подходящият момент?

  • Наблюдавайте детето. То трябва по собствено решение да отказва биберона, а не по ваше. В противен случай съществува опасност детето да започне да смуче палеца си, а отказването от него е още по-трудно.
  • Важно е когато детето бива отказвано от биберона, да не бъде изложено на някакво друго допълнително натоварване. Например: крайно неподходящо е, ако тогава се сменя бавачката, появи се по-малко братче или сестриче или детето е в процес на усвояване на друг навик, свързан с развитието му.
  • След 1-вата година е необходимо да се започне с приучаването на детето, че биберонът ще му бъде даван само вечер и при особено трудни ситуации (когато е болно, например)
  • Препоръчително е биберонът да се дава колкото се може по-рядко и за колкото се може по кратко време – тогава когато родителите са убедени, че детето иска именно него. Обикновено нуждата от сукане отминава за няколко минути.             

Няколко съвета, с помощта на които детето по-лесно ще се раздели с биберона:

  1. Обърнете внимание кога детето използва биберона. Някои деца прибягват до биберон от скука или по навик, без да имат нужда да се успокояват с него.
  2. Обяснете на детето защо е време да се раздели с биберона. Кажете му, че го чувате по-добре когато говори без него или че без него се смее по-хубаво.
  3. Направете биберона безинтересен – може да пробвате да го скъсявате (с най-обикновена ножица) всеки ден по малко и така, в един момент, той няма да се задържа в устата и детето само ще отхвърли повредения биберон.
  4. Приказен герой отнема биберона. Хубаво ще е, ако Дядо Коледа, принцеса Елза или някой друг любим приказен герой се намеси и отмъкне биберона като остави в замяна подарък-изненада.
  5. Накарайте детето да подари своя биберон на някого. Без значение кой ще е това, важен е психологическият момент. Порасналото вече дете дава на друго, по-малко от него, своя собствен биберон да го ползва, тъй като на него вече не му е необходим.