Преподаване на телефонни маниери.

Може би сте се замисляли, кога трябва да купите на детето си собствен мобилен телефон? Добре е преди това да се случи, да се подготвиш с някои важни правила и маниери, свързани с телефона, на които трябва да научиш детето си.  

 

 

Даването на телефон на детето може да бъде много успокояващо, тъй като така ще имате постоянна комуникация с него, а и новите технологии позволяват да следите къде се намира то в реално време. Чрез телефоните знаете, че можете да достигнете до детето си по всяко време. Можете да се свържете с него и да се уверите, че то е в безопасност.

Съществуват и мобилни часовници за деца, които вие свързвате с вашият телефон и в реално време можете да контролирате неговия достъп до различни номера на роднини или други функции. Някои от най-новите модели предлагат дори видео разговори от часовника към родителите, като това е прекрасна възможност да се свържете с детето си почти на живо, ако се налага.

Но преди да изпратите детето си на училище с телефон, уверете се, че той или тя познават основните правила за използване на телефони/часовници. Това е урок, който трябва да бъде преподаван, а ако имате малчуган, сега е идеалното време за това!

 

Правила за използване на мобилни устройства от деца:

Ето някои основни правила и насоки, на които да научите своите деца за използването на телефони от деца.

1. Трябва да се изключва звука или при нужда целия телефон, когато обстановката, в която се намира детето ви, го изисква.

Например такива места са уроци, училищни занимания, речи, концерти, театри, кино, библиотеки и други.

 

 

2. Трябва да се съобразяват с времето на хората, с които разговарят.

В ежедневието си повечето възрастни хора работят и винаги при започване на разговор, трябва да се пита дали е удобно за събеседника да разговаря в момента. В случаи, че не е, можете да инструктирате детето си да попита, кога би било удобно – отново да се обади.

 

3. Обърнете внимание на детето си, че трябва да внимава на кого дава информация от своето мобилно устройство, като телефонни номера или някакви имена.

Както сте го научили, че не трябва да разговоря с непознати, така е важно да му напомните, че не трябва да дава своето устройство на други хора, освен на възрастни на които сте го поверили за определен период от време и познава предварително.ю

 

4. Трябвяа да се съобразява с обстановката, около себе си когато води телефонен разговор.

Не трябва да говори прекалено силно по телефона, когато е обграден от други хора, тъй като е възможно да им попречи по определен начин.

 

5. Важно е винаги да се представя, когато се свързва с някого.

Важно е детето ви да се представя при осъществяване на телефонен разговор, когато той е с някой различен от вас или по-близките родители. По този начин, човекът с когото се опитва да се свържи, ще му обърне повече внимание.

 

 

6. Научете детето си да изказва правилно.

Това е много важно, тъй като не винаги през мобилните телефони се чува добре и е много възможно, ако детето ви си мърмори под носа, то да не бъде чуто и разбрано от своя събеседик. Това е много вероятно , ако обстановаката, в която се намира един от участниците в разговора, е шумна.

 

7. Поздрав за край на разговора.

Както в общуването на живо, така и при разговорите по телефона е важно да се поздравява в началото на разговора, а в края да се благодари и да се пожелава „Приятен ден“ например.

 

8. Безопасност.

Важно е когато детето получи обаждане от номер, за който не е сигурен, първо да попита с кого разговаря и да не се доверява на всичко, което чуе. Задължително пояснете, че не трябва да дава никаква информация на когото и да е, като имена, адрес или къде се намира.

 

9. Прекратяване на несигурния разговор.

Ако някой непознат се обади на вашето дете, можете да го инструктирате да отговори, че ще ви предаде любезно за неговото обаждане или да му предложи контакт с вас. Ако все пак човекът от другата страна натиска детето ви, задължително то трябва да прекрати обаждането, като веднага след това се свърже с вас.

 

 

Съвети за по лесно преподаване на горепосочените,
наистина важни за вашето дете правила:

 

  • Започнете отрано. Колкото по-рано детето научи телефонния етикет, толкова по-естествено ще бъде за него използването му.
  • Научете го за всяка функционалоност на новото устройство. Как е набира, как се затваря, от къде се гледа часа и т.н.
  • Направете няколко пробни обаждания с него, преди да пуснете детето си без вас да го използва навън.
  • Първите няколко дни му звънте често, за да проверявате дали се справя добре, с неговото използване.
  • Практикувайте всякакви сценарии – някой, който иска твърде много информация, вземане на съобщение и т.н. за да проверите дали детето ви спазва указанията, които сте му дали.

 

 

  • Дайте добър пример – невероятно е какво могат да научат децата ви, само гледайки вашите собствени действия!
  • Научете детето си как да остави кратко съобщение. Много хора се страхуват и са срамежливи да оставят съобщения.  Започнете с представяне, след това посочете целта на обаждането си, оставете телефонния си номер и повторете телефонния си номер.
  • Учете детето си да записва бележки докато води телефонен разгово, ако се налага. Накарайте го да вземе писалка и хартия, преди да набере. Научете го как с уважение да помолите някой (може би пораснал като учител) да повтори по-бавно това което трябв да запише детето.
  • Подчертайте, че притежаването на телефон е привилегия, а не право. Ако детето ви не се справя с отговорността, телефонът ще му бъде конфискуван.

 

Leave a comment