Вдъхновяване на детето ви да бъде уважително с другите – 2ра част.

От всички възможни черти на характера, които се надявате децата ви да се научат да възприемат, най-важно е уважителното поведение.
Повечето родители знаят, че да научиш децата на уважение е толкова важно, защото то поставя основата на всички останали качества, които бихме искали да видим у децата си, включително учтивост, честност, почтеност и дори съпричастност.

2 | Научете децата си да уважават другите деца (и себе си)

Подобно на учтивостта, понякога се съсредоточаваме върху това децата да уважават  „по-големите“ и забравяме, че те трябва да са наясно с това, че и другите деца на тяхната или по-малка възраст имат нужда от уважение.

Уважавайте личното пространство на другите.

Ако имате дете, което току-що влиза в училище, това е прекрасен урок, за да го научите за напред във времето.

Разбирането, че не може да се пипа чуждата собственост, ако те не решат да я споделят.
Споделянето е грижа, както се казва. Като правило е добре да се научат децата да искат да споделят. Проблемът идва, когато приемат, че всички останали също трябва да споделят и това не винаги е така.

Вземете например проявата на тормоз – когато едно дете иска играчка на друго дете казвайки му, че то трябва да я сподели с него. Колкото по-рано можем да обезсърчим искането на вещи на други хора, толкова по-добре. Съпричастността всъщност е тясно обвързана с уважението. Проведете разговори с детето си за това как се чувства, когато някой иска нещо тяхно, което е специално за тях.

Помогнете на детето си да разбере, че другите деца се чувстват по същия начин за своите специални играчки и вещи и е добре, ако предпочитат понякога да не споделят.

Признаване и оценяване на различията на другите.

Децата трябва да бъдат подготвени, че другите деца могат не само да имат различни мнения и убеждения от тях, но могат и да изглеждат различно и да действат различно от тях – и това е нещо напълно нормално.

Често родители са били смутени от любопитни въпроси зададени от тяхното дете за друго дете с видими увреждания или поведенчески разстройства. Но наистина от родителите зависи да помогнат на децата си да оценят многообразието и различията в другите.

Ако ги научим да бъдат приятелски настроени към всички деца – независимо от техните способности или изяви – те ще развият съпричастност и разбиране. Те могат да бъдат любопитни, но в същото време уважителни.  

Най-хубавото е, че така те могат да направят нови приятели!

И те могат да осъзнаят, че всеки човек е уникален сам по себе си и заслужава уважение.

3 |Научете децата си да уважават родителите.

Всички горепосочени точки ще се отнасят и за родителите, с няколко важни отличия.

Родителите са на „първи“ ред.

Очевидно родителите са първата връзка, която децата преживяват в живота.

Те са най-отговорните за това децата да бъдат обичани, осигурени и затова също са най-важната авторитетна фигура в живота им, поне докато са малки.

Като ги учите, че те са под ваша власт и трябва да Ви слушат, Вие не само осигурявате необходимата дисциплина, но и ги подготвяте за реалността: всички сме под нечия власт.

Всички имаме някой (или набор от закони, насоки), на които трябва да се подчиняваме. 

В обобщение…

Не би ли било чудесно, ако всички деца наистина разбираха какво означава уважение, в най-ранната си възраст? Това наистина е необходимост, която не трябва да се оставя на техните учители или други възрастни – тя трябва да започне у дома.

Децата, които никога не се чувстват ценени или уважавани в дома си, са предопределени да го търсят другаде. Същото важи и за почти всички останали незадоволени нужди – любов, обич, съпричастност.

Очевидно е, работата на родителите е непрекъсната, тъй като понякога уважението може да бъде трудно да се определи и разбере, особено за малките деца, които са склонни да живеят по своите емоции, а не по логика.

Но следвайки тези основни принципи, можете да поставите основата за дългосрочното щастие, успех и цялостно благополучие на Вашите деца.

Уважението ще бъде непрестанен урок, който, трябва да продължава да се подсилва с децата Ви през годините. Но със сигурност всички можем да се съгласим, че наградата за усилията е повече от достатъчна.

Leave a comment