Вдъхновяване на детето ви да бъде уважително с другите – 1ва част.

От всички възможни черти на характера, които се надявате децата ви да се научат да възприемат, най-важно е уважителното поведение.
Повечето родители знаят, че да научиш децата на уважение е толкова важно, защото то поставя основата на всички останали качества, които бихме искали да видим у децата си, включително учтивост, честност, почтеност и дори съпричастност.

Показването на уважение към другите е важно, защото ни освобождава от мисленето „целият свят се върти около мен“.

Бог ни е създал, за да имаме взаимотношения с другите, а ние не можем да имаме здрави взаимоотношения без да разбираме, че всички имаме нещо ценно, което да допринесе за този свят.

По същество, ако децата не се съобразяват с другите и границите, които са им поставени (и естествените последици от живота), то те ще се превърнат в едни нещастни деца!

Как можем да учим децата да имат уважение към другите?

3 ключови подхода:

Обучавайки децата да бъдат уважителни, ние поставяме основите на дете, което има всички шансове да успее в училище, в бъдещата си работа или където и да отиде!

Със сигурност се знае, че най-добрият начин детето да се научи на уважение е самите вие да проявявате уважение. Децата усвояват толкова много от това, което ние правим, чрез нашите действия.

Много родители споделят, че често, когато видят неуважително поведение в децата си, се замислят, че то е било много сходно с това как някой път те са се отнасяли с децата си.

Подходът „Сега ще те науча на уважение!“ придружен с гняв, крещеше и  негативизъм няма да вдъхнови детето Ви да бъде толерантно и състрадателно.

Истината е, че когато сте отдадени в родителството си, можете да постигнете крайната си цел – уважително поведение на вашите деца, и          да запазите здравия си разум, докато спокойно работите за постигането на тази цел!

Нека да разгледаме три ключови области, върху които трябва да помислим, когато учите детето си какво означава да бъдем уважителни, и някои примери за това как да подсилите тези понятия с вашите деца, по позитивен начин.

 

1 | Показване на уважение към възрастните.

Има няколко начина да покажете на децата си как да се отнасят с уважение към възрастните, но ето някои общи практики, които трябва да затвърдите с децата си, докато са малки.

Осъществяване на контакт с очите.

Някои деца когато са много малки са много срамежливи, особено около непознати, и това е напълно нормално. Веднага щом станат достатъчно възрастни, за да говорят е добре да ги насърчите да осъществят контакт с очи с хората, които познават (приятели, баби и дядовци, и т.н.).

Оказвайки пълно внимание на възрастните хора, те ще видят, че това е вашето поведение и в крайна сметка ще направят същото. Поддържайте това уважение, като например да оставите телефона си, да пуснете списанието, когато компанията Ви дойде и да им отделите внимание.

Измислете повод да осъществите контакт с очи с децата си по време на хранене и по всяко друго време, когато те ви зададат въпрос.

Говорете за гледането в очите един друг – направете го забавна игра за малките.

 

Включване в учтив разговор.

Разговорите са трудни за малките, но простичкото „как си“ ви гарантира, че ще има най-малко едносричен отговор!

Много често децата говорят непрестанно вкъщи, но когато им задават въпрос на публично място, те свеждат глава или понякога бягат, преди да отговорят.

Научете ги да казват моля и благодаря.

У дома е лесно внимателно да напомняте на децата си (отново и отново) да искат нещата по учтив начин и да признават добротата на другите с „благодаря“.

Когато детето Ви поиска: „Дай ми чаша мляко, мамо!“ – спирате и му задавате въпроса.

Кажете нещо от рода на: Дали не забрави нещо? Какво трявбва да кажеш, за да получиш това, което искаш?” Това изисква много практика, но е много важно да не се предавате докато детето ви не се научи. 

Лесно е да преминем в режим на автопилот и да не осъзнаваме, че децата ви се превръщат в малки диктатори – докато не ги чуете да повтарят тези искания пред друг възрастен.

Същото важи и за „благодаря“. Ако детето ви е неучтиво, е добре да ги подтиквате с окуражаващ тон. – Леле, Марти, колко хубаво беше това! Какво ще кажеш на г-жа Стоева? “ Това е положителната алтернатива на „Мартине, това беше толкова грубо от твоя страна – кажи БЛАГОДАРЯ! “

Обезсърчаване на необходимостта винаги да бъдат „прави“ през цялото време.

Може би сте чували поговорката, по-добре е да имате приятели, отколкото да сте винаги прав.

Ако имате дете, което обича постоянно да поучава други деца или по-лошо – възрастни, говорете с детето си за това как се чувства, когато другите хора му казват, че е грешил през цялото време. И това, че не е нужно да се посочват грешките на другите при всяка удобна възможност.

Обсъдете примери за това как другите може да не са съгласни с тяхното мнение и как все пак трябва да ги уважавате като личност – без значение техните убеждения или мнения.

Това също се отнася към „уважение към възрастните“, защото ако децата ви са в държавно училище, в крайна сметка те ще влязат в контакт с учители, които имат много различни убеждения от тях и те трябва да се научат да ги уважават като авторитетна фигура…

 

Leave a comment