Най-добрите храни за пълноценния растеж при децата

Ние живеем в общество, което говори непрестанно за храните, които нашите деца не трябва да ядат.

 

Вероятно сте чули неща като това, че плодовeте са пълни със захар. Или никога не давайте на децата си боядисани в червено храни. Или пакетираните храни са най-лошото нещо на света.

Мисля, че всички можем да направим заключението, че хранителните оцветители, химическите добавки, прекалено многотп захар и силно преработената храна могат да повлияят негативно на поведението на децата ни. 

Но с цялото това внимание върху това, което децата ни не трябва да ядат,

Забравяме нещо.

Ние сме толкова фокусирани върху това, което не трябва да правим, че забравяме 7 ключови храни, които носят основните хранителни вещества, от които децата имат нужда, за да поддържат мозъците и телата си здрави и пълноценни.

 

Най-добрите храни за пълноценния растеж при децата

Списъкът не е изцяло обхващащ всичко и представлява само част от храненето, от което детето се нуждае, но за сметка на това е простичко структориран и лесен:

Защото – нека бъдем реални тук – мама няма време да създаде персонализиран план за хранене!

Списъкът се фокусира върху подпомагането на децата да получат магнезий, цинк, витамин D, витамин B, желязо, протеини и омега-3 по възможно най-бързия и ефективен начин. 

  • Магнезият дава възможност за електрическа активност на мозъка и спомага за успокояване на централната нервна система. Това хранително вещество е показало, че увеличава продължителността на вниманието чрез подобряване на мозъчната активност и успокояване на нервната система.

 

  • Цинкът осигурява функция на невротрансмитер и е необходим за метаболизма на DHA мазнините в мозъка. Той също така регулира мелатонина, който играе важна роля в съня и настроението. Доказано е, че цинкът подобрява социалното поведение и помага на децата да запазят спокойствие.

 

  • Омега-3 – това е начинът, по който децата получават жизненоважна DHA, за да поддържат нарастващия им мозък. Това хранително вещество е от специално значение за момчетата, които имат 3 пъти по-голяма нужда от есенциални мастни киселини от момичетата. Ранните резултати от проучването показват, че децата, които имат повишени количества омега-3 мастни киселини, се представят по-добре при четене и правопис и имат по-малко поведенчески проблеми.

  • Витамин D позволява функцията на всяка отделна клетка в тялото и играе жизненоважна роля в вниманието и мозъчната функция. Поддържането на добри нива на витмин D подобрява енергията, настроението и съня при децата. Най-добрият начин да получите витамин D е от слънцето, но храната е друг начин.

 

  • Витамин В е от съществено значение за производството на невротрансмитери като серотонин, който регулира настроението и поведението.Излседователите са открили, че децата с нисък витамин В са по-склонни да се борят с ученето и имат поведенчески проблеми.

 

  • Желязото играе важна роля в вниманието, настроението и енергията. Това е особено вярно за деца под двегодишна възраст, които претърпяват най-бързо развитие на мозъка в живота си. Недостигът на желязо може да допринесе за дългосрочни проблеми с внимание и настроение, така че поддържането на тези здрави нива е изключително важно.

 

  • Протеинът е градивен елемент на мозъка и тялото на детето ви. Поддържането на богата на протеини диета кара децата да бъдат мотивирани и енергизирани. Висококачествените протеини в диетата спомагат за поддържане на поведението, вниманието и социалната функция.

Сега, след като видяхте как тези 7 ключови хранителни вещества, които са от решаващо значение за поддържането на здравословния растеж, развитието и поведението на детето ви, нека изследваме няколко храни, които ще помогнат на детето ви да получи ефективно тези хранителни вещества .

Киноа

Тази съдържа големи количества протеин, фибри, магнезий и цинк. В нашия ключов хранителен списък, той съдържа и някои витамини от група В и Омега-3. Ако има някаква храна, която е нужна за правилнхото изхранване на децата ни, то това е тази. И в повечето случаи е лесна за приготвяне, може да се смеси с други ястия, които редовнои готвите, а и е приятна за децата. Киноата е лесен заместител на всяка зърнена храна, като паста или ориз, които вече използвате.

Биологично говеждо месо

Биологичното говеждо месо, хранено с трева, е заредено с витамин В12, В3 и В6, желязо, протеини и цинк. Храненето с трева е ключов компонент, защото доставя омега-3 до 5 пъти като говеждо месо с храна за зърно (известни още като „обикновени крави“). Има много информация за храненето, която насочва хората от червеното месо; но за децата това е храна, която пакетира храна, от която се нуждаят.

Яйца с жълтъци

Яйцата са изключително евтин начин да подхранвате децата си. Те съдържат тон витамин D, витамин В12 и протеин, в допълнение към много други хранителни вещества. Просто се уверете, че държите жълтъка! Повечето от витамините и минералите в едно яйце се губят, ако жълтъкът се изхвърли.

Семена от чия

Тези малки черни семена съдържат значителни количества протеин, фибри, омега-3 и цинк. Можете да ги намерите във всеки местен магазин за здравословни храни, а понякога дори и в редовен магазин за хранителни стоки. Те са толкова малки и лесни за посипване във всяко ястие. Децата много ги обичат в храни за закуска и шейкове. Накиснете ги първо и те ще набъбнат в течността, съчетавайки се лесно с всичко, което готвите.

Дива сьомга

Дивата сьомга или друга мастна риба като риба тон или скумрия е от ключово значение за осигуряването на достатъчно количество омега-3. Източниците в други храни, изброени по-горе и по-долу, са страхотни, но маслото от мазни риби като сьомгата е наистина най-добрият вариант. Ако можеш да накараш детето си на всяка риба веднъж седмично, това ще помогне за усилване на омега-3s за тон! Тази супер риба е невероятен източник на витамин В12, В5 и В3, витамин D, омега-3 и протеин.

Зеле

Това е още едно предизвикателно зеленчуци, за да накарате децата на всеки, защото е много тъмно листно зеленчуци. Но калата е задължителна суперхрана за децата! Това е чудесен източник на витамин В6, желязо, магнезий, цинк, омега-3 и протеини… наред с много други ключови хранителни вещества.

Спанак  

Тук е малко по-трудно, защото не е никак любимо сред децата, но има някои начини за сливане на спанака с вашите ястия. Спанакът е страхотен източник на магнезий и желязо (ключови хранителни вещества от нашия списък), но съдържа и други хранителни вещества и високи нива на антиоксиданти.

Това наистина ли ще помогне за подобряване на поведението?

Основната наука и физиология ни казва, че тези хранителни вещества са жизненоважни за здравословното развитие на децата. Изследванията са още една крачка напред и ни показва, че неспазването на тези хранителни вещества – цинк, магнезий, омега-3, протеини, витамин В, витамин D и желязо – на добро и здравословно ниво може да повлияе отрицателно на поведението, настроението и способността за мислене. Това важи както за деца, така и за възрастни.

Ето най-хубавата част…

Няма недостатък за включването на тези храни в диетата на детето ви! В тези храни няма млечни продукти, глутен, соя или ядки, което улеснява всички деца да се наслаждават независимо от алергиите.

И кой знае? Има добър шанс да се хранят тези храни биха могли да имат положително въздействие върху вашето настроение, енергия и способност да се съсредоточи също.

Това е риск, който си струва да се вземе!

Leave a comment