7 начина да накараме детето да се храни по-здравословно

Голяма част от децата не обичат нищо, което в света на възрастните се счита за здравословно. Като плодовете и зеленчуците например, или риба и зелени храни. Готови са на всичко ако всяка вечер на масата има пържени картофи, пица или спагети, ала това далеч не се доближава до разнообразна, питателна и здравословна кухня.

Как обаче да накараме малчугана да започне да се храни здравословно?

  • Предлагайте на детето избор от различни ястия. Децата обичат разнообразието, но само ако те сами го пожелаят. Със сигурност и няма да им стане нещо ако откажете тази вечер да сготвите любимите им спагети. А и специалисти в областта на храненето съветват, че да се сервира на детето само храна, която то обича е лоша идея. Много често децата казват, че не харесват дадена храна, без дори да са пробвали вкуса ѝ. Именно поради тази причина слагайте на масата всеки път различни ястия и го карайте да опитва нови неща. Не очаквайте, че ще яде всичко, което му сервирате, но винаги му приготвяйте богат избор от здравословни ястия, от които да избира.

 

  • Отделете почетно място на зеленчуците и плодовете. Една салата на масата за вечеря си е абсолютно задължителна. Проблемът, обаче, е там, че детето надали ще благоволи да яде от нея, дори и вие да го подканяте с призиви колко вкусна и полезна е тя. Зеленчуците си остават зеленчуци. Приготвена по обикновен начин салата си остава салата. Затова може да използвате зеленчуците като основен компонент за приготвянето на основни ястия, супи, лазаня или пай. Същото се отнася и за плодовете.

 

  • Не насилвайте детето. Има деца, които са по-злояди от други. Крясъците, заплахите и шамарите в никакъв случай няма да накарат детето да започне да се храни, пък камо ли здравословно. За да поддържате любопитството на детето сипете само една лъжица от това, което сте сготвили, ако то е гладно само ще си поиска още. Приемете също и фактa, че може в точно в този момент детето наистина да не е гладно.

 

  • Изследвайте заедно нови вкусове. Един чудесен пример за това е да отидете с детето си заедно на пазар. Обърнете специално внимание на продуктите, които са непознати за него. Задавайте въпроси и предоставете възможност да се опитват нови неща. Например: „Май до сега не съм срещал такъв плод, искаш ли да вземем от него?“ или „Тази риба не сме я пробвали до сега, хайде да вземем от нея“. На пазара винаги купувайте сезонни плодове и зеленчуци. Друг пример за опитване на нови вкусове е в ресторанта. Вечерята навън е чудесен повод да се докосне детето до традиционни и нови ястия, а и със сигурност там са приготвени по-различно от начина, по който вие ги приготвяте.

 

  • Позволете на детето да се държи, както се държат големите. Прибегнете към една малка хитрост. Поканете си приятели на гости за вечеря и им предложете само храни, които са непознати за детето. Когато види, че и за възрастните те също са непознати, то ще започне да им подражава и само ще иска да ги опита. Удоволствието да се опитват нови неща е заразно.

 

  • Бъдете креативни и превърнете храненето в истинско забавление. Сложете на палачинките очи от банан и усмивка от мед или на омлета заешки уши от краставица, носленце от маслинка и мустачки от моркови. Пробвайте и да замените някои традиционни продукти с по-полезни. Например вместо да използвате бяло брашно за палачинките, може да го замените с оризово или лимец. Вкусът почти няма да се промени, а ще е по-здравословно. Пробвайте и да нарежете на малки кубчета това, което детето ви ще опита за първи път и го смесете с останалата храна. Така освен познатите вкусове, детето ще опита и нещо различно.
  • Бъдете добър пример. Покажете на детето, че предпочитаната от вас храна е тази, която е разнообразна и богата на много витамини и минерали. Ако на вашата трапеза често има чипс, пица и сандвичи, или „готвите“ замразена храна от студените витрини в хипермаркета, няма как да очаквате детето да се храни здравословно. Хранителните навици се изграждат от съвсем ранна възраст. Много често децата не разбират защо някои неща са вредни за тях, а за родителите им –не. Така, че когато лишавате детето от нещо трябва да се убедени, че то не присъства в менюто ви.

Leave a comment